Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα εταιρείες ζητούν χρηματοδότηση από το fund Φαιστός

Το fund ευελπιστεί ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας θα έχει επενδύσει τουλάχιστον σε ακόμα δύο εταιρείες. Συζητά με πάνω από 50 ομίλους, οι δέκα έχουν καταθέσει φακέλους.

Δέκα εταιρείες ζητούν χρηματοδότηση από το fund Φαιστός

Σημαντικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το fund Φαιστός (Phaistos), με πάνω από 50 εταιρείες να έχουν κάνει συζητήσεις με τη διοίκηση του Ταμείου και 10 εταιρείες να έχουν καταθέσει επίσημα φακέλους για έγκριση χρηματοδότησης.

Αυτή τη στιγμή, πέντε φάκελοι εξετάζονται, με δύο από αυτούς να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι εταιρείες που οι φάκελοί τους βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αξιολόγησης είναι από τους κλάδους των cybersecurity και IoT.

Άλλοι τρεις φάκελοι έχουν πάρει προκαταρκτική έγκριση και αφορούν εταιρείες retail, ενώ η μία αφορά chips manufacture προερχόμενη από την Αμερική. Τρεις από τις πέντε αυτές εταιρείες προέρχονται από την Ελλάδα.

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος στα 5G Συμμετοχές Α.Ε. και διαχειριστής του fund Phaistos που διαχειρίζεται τα κεφάλαια από την πώληση του φάσματος 5 G  Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνολική επένδυση των 100 εκατ. ευρώ να δοθεί στο σύνολό της σε μέχρι 15 εταιρείες μέσα στο επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μετόχων είναι η ζωή του Phaistos να έχει διάρκεια πέντε χρόνια και άλλα πέντε χρόνια για αποεπένδυση.

Αναφερόμενος στο έργο του Ταμείου είπε ότι παρέχει μια σειρά διευκολύνσεων στις εταιρείες αλλά και στον πρώτο πελάτη τους, βρίσκοντας ακόμα και τον χώρο που θα στεγαστούν. «Στόχος μας είναι να τραβήξουμε και εταιρείες από το εξωτερικό να έρθουν στην Ελλάδα. Τα δικά μας κεφάλαια δεν είναι εργαλείο ΕΣΠΑ που πρέπει να γίνει αξιοποίηση μέσα στη χώρα. Θέλουμε να προσελκύσουν εταιρείες από το εξωτερικό και να κερδίσει η χώρα από την αξία της εταιρείας και να ωφεληθεί και η ίδια εταιρεία. Να δημιουργήσουμε και το οικοσύστημα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Το Επενδυτικό Ταμείο «Phaistos» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022. Leading anchor investor του είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ κεφάλαια στο Ταμείο έχουν επίσης εισφέρει:

  • Ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom
  • Το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση
  • Το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Phaistos» έχει  ήδη πραγματοποιήσει δύο σημαντικές επενδύσεις:

  • Στη Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η εταιρεία εξειδικεύεται στη μεταφορά δεμάτων μέχρι 10 κιλά και αφορά αποκλειστικά τη μεταφορά ευαίσθητων και ευπαθών υλικών όπως ιατρικό υλικό. Οπως είπε ο κ. Τζωρτζακάκης μεταφέρει υψηλής αξίας πράγματα που πρέπει να πάνε γρήγορα και δραστηριοποιείται κυρίως σε νοσοκομεία σε Αμερική και Ελβετία. «Θέλουμε να οργανώσουμε ένα πιλοτικό δίκτυο στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη που θα έχει ένα αστικό δίκτυο εναέριων μεταφορών μέσω drones με στόχο να συνδεθούν πιλοτικά νοσοκομεία, ο Δημόκριτος και το Ινστιτούτο Παστέρ. Πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα» είπε ο κ. Τζωρτζακάκης.
  • Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με τη Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς.

Η εταιρεία έχει εγκατασταθεί στο «Κοράλλια», το οικοσύστημα εταιρειών που ασχολούνται με το Διάστημα και βρίσκεται σε αναζήτηση προσωπικού. Ηδη έχει προκηρύξει 15 θέσεις.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, το «Φαιστός» ανέπτυξε δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο  συμμετέχουν:

  • Το Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Η μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
  • Η Vantage Towers Greece
  • Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Η Nokia Hellas
  • Η Cosmote
  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v