Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα ένας μήνας επιδότησης της ακρίβειας και των υπερκερδών

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ακριβότερη τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική για τον Οκτώβριο στην Ευρώπη. Και η κυβέρνηση, αντί να δώσει εξηγήσεις, περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει την τιμή αυτή εικονική, υποστηρίζεται.

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα ένας μήνας επιδότησης της ακρίβειας και των υπερκερδών

«Για έναν ακόμη μήνα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε νέες επιδοτήσεις που συντηρούν την ακρίβεια στο ρεύμα και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας», υποστηρίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος-Π. Πέρκα.

«Ακόμα και σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εκκίνηση του ράλι τιμών, τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο μείωσης τιμών. Αντίθετα με την τάχατες κατάργηση της ρήτρας Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να πολλαπλασιάσει την τιμή ρεύματος στη λιανική και να δημιουργήσει νέα γενιά υπερκερδών.

Όμως, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν σταματά εδώ καθώς, σχεδιάζει, εν κρυπτώ την αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος. Η αιτιολόγηση του νέου χαρατσιού εμπαίζει την ελληνική κοινωνία. Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυτοί για την «αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις» ενώ τα υπερκέρδη είναι ήδη στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας. Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους και οι χρεώσεις ΥΚΩ θα έπρεπε να είχαν μειωθεί εδώ και ένα χρόνο, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων των νησιών.

Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των επιδοτήσεων με λεφτά των πολιτών, μοναδική βεβαιότητα αποτελούν τα υπερκέρδη που προστατεύει η κυβέρνηση. Δεν έχει φορολογηθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ κέρδη για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ούτε από τα υπερκέρδη της «κρατικής» ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021. Περιμένουμε τέλος να δούμε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα «μαγειρέψει», ώστε να μειώσει, τα νέα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος που παράγονται μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ακριβότερη τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική για τον Οκτώβριο στην Ευρώπη. Και η κυβέρνηση, αντί να δώσει εξηγήσεις, περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει την τιμή αυτή εικονική και να επιβαρύνει με νέα χαράτσια τους καταναλωτές», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v