Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει η γραμμή της Εφορίας για τις ταμειακές μηχανές

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα πρόστιμα καθώς δεν δίνεται παράταση σε ό,τι αφορά τη διαβίβαση στοιχείων. Ερχονται και ραβασάκια για υποθέσεις που οδεύουν σε διαγραφή.

Σκληραίνει η γραμμή της Εφορίας για τις ταμειακές μηχανές

Κόντρα στα αιτήματα της αγοράς για παράταση στην προθεσμία έναρξης επιβολής προστίμων και λουκέτων για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικών πωλήσεων, υπουργείο Οικονομικών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαμηνύουν πως παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Από χθες 31 Οκτωβρίου, ο νόμος ορίζει διοικητικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας που μπορεί να φτάσει έως και τις δέκα ημέρες και σε πρώτη φάση ο ελεγκτικός μηχανισμός προωθεί μια ειδική διαδικασία παρακολούθησης της αγοράς «πολύ στενή» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Οι ανακοινώσεις για τη μορφή αυτής της πολύ στενής διαδικασίας παρακολούθησης της αγοράς είναι θέμα χρόνου ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν ένα ακόμα «όπλο».

Άσχετα εάν μια επιχείρηση εστίασης για παράδειγμα έχει τη δυνατότητα να διαβιβάζει εντός χρονικού περιθωρίου τριών ωρών τα στοιχεία των λιανικών της πωλήσεων, ο ελεγκτής θα μπορεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου να «ανοίγει» την πύλη διαβίβασης στο πεντάλεπτο ή ακόμα και στο τρίλεπτο. Ούτως ή άλλως, στόχος της ΑΑΔΕ στο τέλος της διαδρομής προσαρμογής της διαβίβασης στοιχείων είναι όλα τα δεδομένα από όλη την αγορά να αποστέλλονται μέσα σε 10 λεπτά.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι επιχειρήσεις πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ esend. Για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

Από χθες, καταληκτική ημερομηνία της περιόδου προσαρμογής, ο νόμος ορίζει πως όσοι δεν συμμορφώνονται, έρχονται αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ, ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων, μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων που έτρεξαν τις προηγούμενες εβδομάδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι τρεις στις δέκα ταμειακές μηχανές είτε δεν διαβιβάζουν στην ώρα τους είτε σταμάτησαν να διαβιβάσουν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στην ΑΑΔΕ. Από τις 550.000 δηλωμένες ταμειακές, οι 171.000 είτε δεν είχαν στείλει ίχνος απόδειξης (84.000) είτε διαβίβαζαν αλλά σταμάτησαν (87.000).

Τα μαζικά e-mail που έστειλε η ΑΑΔΕ με την υπενθύμιση «… σας ενημερώνουμε ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες», απέδωσαν καρπούς αυξάνοντας τη συμμόρφωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις όπου ταμειακές μηχανές είχαν αποσυρθεί χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες διαγραφής τους από το μητρώο της ΑΑΔΕ με ευθύνη των επιχειρήσεων. Τα πρόστιμα πλέον έρχονται ακόμα πιο κοντά.

Ραβασάκια πριν την παραγραφή

Τις τελευταίες ημέρες, ο ελεγκτικός-εισπρακτικός φαίνεται να έχει πάρει «φωτιά». Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους και η παραγραφή υποθέσεων έρχεται πιο κοντά, στα email των φορολογουμένων καταφτάνουν μηνύματα για τον καταλογισμό φόρων και προστίμων που αφορούν από αναδρομικά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν το 2016 και δεν δηλώθηκαν, εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων ή ακόμα και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών οι οποίες είτε δεν υποβλήθηκαν το 2016 είτε υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Με το ηλεκτρονικό μήνυμα, η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις πράξεις επιβολής προστίμων και έξτρα φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις του παρελθόντος. Όσοι λάβουν τέτοιο ραβασάκι είτε θα πρέπει να εξοφλήσουν την υποχρέωση μέσα σε 30 ημέρες, είτε στην ίδια προθεσμία να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v