Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δίνη αβεβαιότητας οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ και αποθήκη αερίου

Το μπερδεμένο κουβάρι στον διπλό διαγωνισμό για τη βιομηχανία νικελίου. Εως 28 Νοεμβρίου καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους οι υποψήφιοι επενδυτές για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Τα μηνύματα.

Σε δίνη αβεβαιότητας οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ και αποθήκη αερίου

Σε δίνη αβεβαιότητας οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΛΑΡΚΟ και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Μια σειρά ενεργειών και παραλείψεων της κυβέρνησης φαίνεται να τις οδηγούν «στα βράχια», συντείνοντας εν πολλοίς στην περαιτέρω απαξίωση δύο σημαντικών ενεργειακών assets.

Δώδεκα ημέρες μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και ακόμη εκκρεμεί από το ΤΑΙΠΕΔ η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή στον δικό του διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Την ίδια στιγμή, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG έχει υποβάλει ένσταση στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων, ζητώντας να κηρυχθεί έκπτωτη η Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, γιατί η εγγυητική επιστολή που προσκόμισε προέρχεται από άλλη εταιρεία. Κι όλα αυτά ενώ παραμένει στον αέρα η ανανέωση της θητείας της Ειδικής Διαχείρισης, που έχει λήξει στις 7 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, ενώ έχουν ενημερωθεί οι δύο μνηστήρες ότι στις 28 Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ για την υπόγεια αποθήκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να βελτιώσει τους όρους του διαγωνισμού. Οι δύο υποψήφιοι, ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean Oil & Gas, έχουν εκδηλώσει τη δυσφορία τους για τον Κανονισμό Τιμολόγησης και το συνακόλουθο ποσοστό κοινωνικοποίησης που εισηγήθηκε η ΡΑΕ, με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Για τη ΛΑΡΚΟ

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες στο Euro2day.gr ότι είναι «θέμα λίγων ημερών» η ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG ως προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό του Ταμείου. Όπως διευκρίνισαν, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ελέγχου των νομιμοποιητικών εγγράφων από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και ΥΠΕΝ, ώστε να γίνει δυνατή η ανακήρυξη.

Το γεγονός αυτό προκαλεί από μόνο του ερωτήματα. Πρώτον, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είχε μία μόνον προσφορά, από την κοινοπραξία. Δεύτερον, γιατί στη διαδικασία του ανοίγματος της προσφοράς ήταν παρών ο επενδυτής, όπως και νομικοί του ΤΑΙΠΕΔ, που πραγματοποίησαν τον αναγκαίο έλεγχο όλων των εγγράφων που τη συνόδευαν. Τρίτον, γιατί είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο ανακοινώνει ότι δέχεται μεν την υποβολή της προσφοράς, αλλά όχι και τη νομιμοποίηση του υποψήφιου επενδυτή.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, η κυβέρνηση απογοητεύθηκε από το ύψος της προσφοράς, που κάλυπτε το κατώτατο όριο που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ, εξού και οι διαρροές (της) που ακολούθησαν αμέσως μετά. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής τι θα αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, το άλλοθι του ελέγχου των νομιμοποιητικών εγγράφων από μόνο του δείχνει ότι υφίσταται πρόβλημα.

Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν όταν προέκυψε και η ένσταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Κι αυτό το θέμα είναι προς εξέταση, με τις πληροφορίες του Euro2day.gr να αναφέρουν ότι η ιρλανδική εταιρεία, ο έτερος μνηστήρας στον ίδιο διαγωνισμό, έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν γίνει δεκτή η ένσταση, θα υποβάλει κι αυτή τη δική της.

Όσο για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της Ειδικής Διαχείρισης, από την προηγούμενη Παρασκευή που αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, νεότερες πληροφορίες λένε τώρα ότι ούτε την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Κάτι που σημαίνει ότι ο Ειδικός Διαχειριστής μένει κυριολεκτικά έκθετος για τις όποιες ενέργειες αναλαμβάνει, αφού δεν διαθέτει ουσιαστικά πολιτική νομιμοποίηση, πέραν της νομικής.

«Περιμένουμε την κυβέρνηση», είναι το μότο που ακούς στο δια ταύτα, με πηγές που βρίσκονται κοντά στους διαγωνισμούς να λένε ότι όλα αυτά δεν προοιωνίζουν τίποτε θετικό για την κατάληξή τους.

Για την υπόγεια αποθήκη

Δεν θα τον σώσουμε. Αυτή εμφανίζεται να είναι η τελευταία πρόθεση της κυβέρνησης για τον ανοικτό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Γεγονός που μεθερμηνεύεται ότι στις 28 Νοεμβρίου οι δύο υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους για τη συμμετοχή τους ή όχι, με βάση τα δεδομένα των υφιστάμενων όρων. Δηλαδή, τον Κανονισμό Τιμολόγησης και το ποσοστό της κοινωνικοποίησης που έχει προσδιοριστεί στο 50%.

Το ΥΠΕΝ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επένδυσης με δημόσια δαπάνη και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρείται στην ΥΑΦΑ στρατηγικό απόθεμα σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού. Αυτό το θέμα πλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, «δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι». Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι η κρατική επιδότηση της επένδυσης θα μετακυλιόταν σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Ενδεχομένως, η κυβέρνηση, υπό την παρούσα συγκυρία, να μην επιθυμεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται μία τέτοια απόφαση, έτσι, επιλέγει να τεστάρει το ενδιαφέρον των επενδυτών και ό,τι ήθελε προκύψει. Ακόμη και να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον.

Αν και οι επενδυτές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν στις 28 Νοεμβρίου, ωστόσο, είχαν δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις τους για την εισήγηση της ΡΑΕ, με το επιχείρημα ότι το κόστος της επένδυσης έχει ξεφύγει κατά πολύ από τους αρχικούς υπολογισμούς λόγω της ενεργειακής κρίσης και πάντως δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 2020, στα οποία «πάτησε» ο Ρυθμιστής για τη διαμόρφωση του Κανονισμού Τιμολόγησης. Γι’ αυτό και προσέβλεπαν στη στήριξη της πολιτείας, η οποία, όμως, υπαναχωρεί τώρα και εμφανίζεται να μην είναι διατεθειμένη να τη διαπραγματευθεί.

Θα προσελκύσει τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον ο διαγωνισμός ή η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς αποθηκευτικούς χώρους αερίου; Θα φανεί σε είκοσι ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v