Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόλις 6,5 χιλιάδες νέα στεγαστικά δάνεια δόθηκαν το 1ο εξάμηνο

Παρά την αύξηση κατά 60% σε σχέση με πέρσι, ο αριθμός παραμένει χαμηλός. Στα 499 εκατ. ευρώ η συνολική εκταμίευση. Η χαώδης απόσταση από τα προ κρίσης επίπεδα.

Μόλις 6,5 χιλιάδες νέα στεγαστικά δάνεια δόθηκαν το 1ο εξάμηνο

Μόλις 6.596 νέα στεγαστικά δάνεια χορήγησαν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της φετινής χρονιάς οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, με τη ζήτηση, μάλιστα, να οδεύει φθίνουσα από το δεύτερο τρίμηνο.

Βάσει των στοιχείων ειδικού θέματος της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα παραμένουν χαμηλές, τόσο ως απόλυτο μέγεθος (499 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022) όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κατάρρευσης της Lehman Brothers και έναρξης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ειδικότερα, οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα ανήλθαν σε 498,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022, αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Οι αριθμοί όμως είναι απογοητευτικοί. Υπογράφηκαν 6.596 νέες δανειακές συμβάσεις ενώ η μέση εκταμίευση ανήλθε σε 75,6 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προ κρίσης περίοδο ( 2005-2007), η τριμηνιαία ροή στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ.

Η ζήτηση στεγαστικών δανείων αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ υποχώρησε στη συνέχεια, λόγω της οριακής επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της έναρξης του ανοδικού κύκλου επιτοκίων. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων παραμένει αρνητικός (Σεπτέμβριος 2022: -3,1%,).

Το μερίδιο αγοράς των τεσσάρων σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα ανήλθε σε 95% το α΄ εξάμηνο του 2022. Τα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα και οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν μερίδιο αγοράς 3,9% και 0,8% αντίστοιχα. Τέλος, το μερίδιο αγοράς των υποκαταστημάτων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε σε 0,3%.

Ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη δανείου προς αξία κατά την έκδοση (LTV-O) διαμορφώθηκε σε 63,0% το α΄ εξάμηνο του 2022. Ο ίδιος δείκτης για την αγορά οικιστικού ακινήτου προς ιδιοκατοίκηση και προς εκμίσθωση διαμορφώθηκε σε 64,9% και 79,0%, αντίστοιχα.

Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι το 25,9% των εκταμιεύσεων έχει δείκτη LTVO με τιμή μικρότερη ή ίση του 50%, ενώ για το 91,2% των εκταμιεύσεων ο δείκτης LTV-O λαμβάνει τιμές μικρότερες ή ίσες του 80%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα των δανείων με εξασφάλιση οικιστικού ακινήτου, ο σταθμισμένος μέσος όρος του τρέχοντος δείκτη δανείου προς αξία (LTVC) ανήλθε σε 73,4%, ενώ το 61,7% των εκταμιεύσεων έχει δείκτη LTV-C μικρότερο ή ίσο του 80%

Παρ’ ότι η μέση εκταμίευση ανέρχεται σε 75,6 χιλ. ευρώ, ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη δανείου προς εισόδημα κατά την έκδοση (LTI-O) διαμορφώθηκε σε 3,7 φορές υποδηλώνοντας ότι το σύνολο των δανείων που εξασφαλίζονται με οικιστικά ακίνητα είναι σχεδόν τετραπλάσιο από το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 39,8% των εκταμιεύσεων έχει δείκτη LTI-Ο μικρότερο ή ίσο του 3. Επιπλέον, ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη χρέους προς εισόδημα κατά την έκδοση (DTI-O) διαμορφώθηκε σε 4,2, με το 33,4% των εκταμιεύσεων να παρουσιάζει δείκτη DTI-O μικρότερο ή ίσο του 3.

Παράλληλα, ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη εξυπηρέτησης δανείου προς εισόδημα κατά την έγκριση (LSTI-O) ανήλθε σε 22,3% και ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση (DSTI-O) διαμορφώθηκε στο 28,9%.

Οι περισσότερες εκταμιεύσεις (96,2%) προορίζονται για αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3,8% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικών ακινήτων προς εκμίσθωση.

Σχεδόν το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων αφορά δάνεια πλήρως χρεολυτικά. Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών αντιπροσωπεύει το 55,7% του συνόλου των νέων δανείων, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύει το 26,6%.

Η προτίμηση αυτή για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου θα αμβλύνει τις επιπτώσεις από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής για τους δανειολήπτες αυτούς. Η μέση διάρκεια δανείου κατά την έκδοση είναι 23 έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v