Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-πληροφορική: Επιστροφή στο «δόγμα Κωστόπουλου»

Τι σηματοδοτεί το deal της Εθνικής Τράπεζας με την Epsilon Net. Πώς ωφελούνται οι δύο εισηγμένες από τη μετοχική συνεργασία. Τι περιλαμβάνει το περιβόητο «δόγμα Κωστόπουλου».

Τράπεζες-πληροφορική: Επιστροφή στο «δόγμα Κωστόπουλου»

Από τη δεκαετία του 1980, ο αείμνηστος πρόεδρος της Alpha Bank (τότε Τραπέζης Πίστεως) Γιάννης Κωστόπουλος όχι μόνο είχε αντιληφθεί τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα έπαιζε στο μέλλον η τεχνολογία για τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά παράλληλα είχε φροντίσει έτσι ώστε η Τράπεζά του να αποκτήσει μετοχικά ποσοστά σε γνωστές εταιρείες πληροφορικής.

Ενδεικτική είναι η πλειοψηφική συμμετοχή της Alpha Βank στη Δέλτα Πληροφορική, η οποία αφού εισήχθη αυτόνομα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τελικά το κομμάτι της διεκπεραίωσης των καρτών πουλήθηκε μετά από κάποια χρόνια στους Αμερικανούς της First Data, με την Τράπεζα να καταγράφει υψηλότατα κέρδη.

Αποτέλεσμα επίσης των επιλογών του Γιάννη Κωστόπουλου (και αφού επακολούθησε μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της πληροφορικής) ήταν το ποσοστό που κατέχει σήμερα η Alpha Βank στη Space Hellas (το 19,33%), καθώς και η μέχρι προ ολίγων μηνών συμμετοχή στην Byte Computers (τελικά η Τράπεζα αποεπένδυσε, αποδεχόμενη τη δημόσια πρόταση της Ideal, λαμβάνοντας μετρητά και μετοχές της τελευταίας).

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό στην Epsilon Net (το deal πιθανολογείται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες), κίνηση που θα συνοδεύεται και από ευρύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, επαναφέρει στην πράξη το… «δόγμα» του Γιάννη Κωστόπουλου.

Τα πράγματα είναι απλά: Οι τράπεζες καλούνται αφενός να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών τους και αφετέρου να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Έτσι, Εθνική Τράπεζα και Epsilon Net κατάλαβαν ότι μέσα από τη συνεργασία τους θα μπορούσαν να προκύψουν πολύ σημαντικές συνέργειες προς όφελος και των δύο πλευρών στα μέτωπα του fintech και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα μπορούσε για παράδειγμα, μέσα από τα προγράμματα και τις εφαρμογές της Epsilon Net, να γίνονται απευθείας οι συναλλαγές των πελατών με την Εθνική Τράπεζα, διευκολύνοντας έτσι, σε χρόνο και διαδικασίες, σε μεγάλο βαθμό τους πελάτες. Προφανώς, θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα πεδία συνεργειών.

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί το αν θα δούμε στο μέλλον και άλλες κινήσεις απόκτησης ποσοστών εταιρειών πληροφορικής από τράπεζες ή έστω κάποιες ευρύτερες συνεργασίες.

Να σημειωθεί, τέλος, η πρόσφατη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Πειραιώς και της Natech για τη δημιουργία ανεξάρτητης ψηφιακής τράπεζας, η οποία θα προσφέρει χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v