Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα κατά στελεχών της ΜΚΟ Human Rights

Διαβιβάστηκε το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά πεπραγμένα στελεχών, τριγωνικές συναλλαγές και κακοδιαχείριση.

Εισαγγελική έρευνα κατά στελεχών της ΜΚΟ Human Rights

Υπό εισαγγελικό έλεγχο τίθενται οι οικονομικές δραστηριότητες στελεχών της ΜΚΟ Human Rights 360 καθώς διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που εντοπίζει στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων προερχόμενων από χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η υπόθεση της ΜΚΟ θα ερευνηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία καλείται να μελετήσει όσα παραθέτει η Αρχή και να αποφανθεί αν για τον ιδρυτή και στελέχη της οργάνωσης προκύπτουν στοιχεία διάπραξης σοβαρών αδικημάτων, όπως απιστίας και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η Αρχή, που προχώρησε ήδη σε πάγωμα λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ, στο πόρισμά της φαίνεται να εντοπίζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στελέχη της οργάνωσης έχουν ιδιοποιηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο πόρισμα φέρεται να περιγράφονται οικονομικές δράσεις που φαίνεται να παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων που σχετίζονται με στελέχη της ΜΚΟ και τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η οργάνωση, που δέχεται επιχορηγήσεις από διάφορα διεθνή ιδρύματα, λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και μεμονωμένα τη Νορβηγία για συγκεκριμένα προγράμματα (EEA Grants με κονδύλια από Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν). Ένα από τα τελευταία ήταν αυτό που ανέλαβε η Human Rights 360 με άλλη ΜΚΟ και αφορούσε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων, το οποίο έληξε το 2021 και χρηματοδοτήθηκε με περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι «ανακριβή και εσφαλμένα» και τονίζει ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τα οικονομικά της πεπραγμένα ορκωτοί λογιστές.

«Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας, όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών, αποστέλλεται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς φορείς και μη, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας, όπως και σε κάθε ενδιαφερόμενο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v