Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Water Will και Brace Bridge οι μονομάχοι για την τιτλοποίηση Solar

Κατατίθενται σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 95% των mezzanine και junior notes. Δεν είναι σαφές αν εγκρίθηκε η κρατική εγγύηση (Ηρακλής) για τους senior notes. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και το «κουπόνι» που θέλγει τα funds.

Water Will και Brace Bridge οι μονομάχοι για την τιτλοποίηση Solar

Σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo, με τα funds Water Will και Brace Bridge να εμφανίζονται ως μοναδικοί ενδιαφερόμενοι.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από επιχειρηματικά δάνεια που προέρχονται και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank και Alpha τη μεγαλύτερη έκθεση). Η διαχείρισή του, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, ανατέθηκε το 2018 στην doValue Hellas, η οποία εν συνεχεία απορροφήθηκε από την doValue Greece. Στο τέλος του 2020 περιλάμβανε δάνεια μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, μικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Για τη λήψη κρατικής εγγυοδοσίας µέσω του προγράµµατος Ηρακλής ΙΙ υποβλήθηκε αίτηση εντός του Αυγούστου 2022 και συμπληρωματική αίτηση εντός του Οκτωβρίου 2022. Δεν είναι σαφές, ακόμη, αν έχει εγκριθεί η υπαγωγή των senior notes ομολογιών στον Ηρακλή ΙΙ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε όλες τις εγκρίσεις λόγω της ανοικτής υπόθεσης με τη Eurostat.

Εφόσον λάβει έγκριση για HASP θα πραγματοποιηθεί κοινή τιτλοποίηση και έκδοση ομολογιών µέχρι το α' τρίµηνο του 2023 και µετάπτωση/ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης σε επενδυτή εντός του 2023. Oι τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) προεξοφλητικής προτεραιότητας και το 5% των ομολογιών µεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) προεξοφλητικής προτεραιότητας.

Το business plan προβλέπει πληρωμή κουπονιών ανά τρίμηνο βάσει των εισπράξεων. Το κουπόνι των mezzanines καταβάλλεται πριν την αποπληρωμή κεφαλαίου για τους senior notes τίτλους, εφόσον βέβαια επαρκούν οι εισπράξεις.

Η είσπραξη κουπονιού θέλγει τις Water Will και Brace Bridge που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην αγορά. Η Brace Bridge αγοράζοντας «φέτα» mezzanine notes της τιτλοποίησης Frontier και η Water Will της τιτλοποίησης Mexico, ενώ έχει χτίσει θέση και σε εισηγμένες στην ΕΝΑ του Χ.Α., εταιρείες που κατέχουν mezzanine notes.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v