Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ κρίνει τους όρους για τις επενδύσεις στο FttH

Μέσα στο Δεκέμβρη η Κομισιόν αποφασίζει για τα κίνητρα που κατέθεσε η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τα οποία οι εν λόγω επενδύσεις βγαίνουν εκτός ρύθμισης. Αντίδραση της Wind που έχει αποστείλει επιστολή προς την ΕΕ. Αντίθετη και η Vodafone.

Η ΕΕ κρίνει τους όρους για τις επενδύσεις στο FttH

Στις 17 Δεκέμβρη κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων για να δοθούν κίνητρα στους παρόχους που προχωρούν στην ανάπτυξη οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the Home) ουσιαστικά θέτοντας τους εκτός ρύθμισης.

Με βασικό στόχο την ενθάρρυνση των παρόχων να αναπτύξουν το FttH η ΕΕΤΤ προτείνει να βγει εκτός ρύθμισης. Η σχετική πρόταση είχε μπει σε διαβούλευση στο πλαίσιο της ανάλυσης αγορών χονδρικής τοπικής πρόσβασης και χονδρικής κεντρικής πρόσβασης που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο και κατόπιν κατατέθηκε και στην ΕΕ προς έγκριση.

Ωστόσο για το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις. Η ΕΕ παράλληλα έλαβε και επιστολή από την Wind με επιχειρηματολογία κατά την σχετικής πρότασης. Υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε και πάλι την αγορά σε μονοπωλιακές πρακτικές, καθώς ο ΟΤΕ ήδη έχει υλοποιήσει και εκτελεί ένα εκτεταμένο επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση FttH σε 3 εκατ. νοικοκυριά.

Όπως υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της Nova, μιλώντας στο συνέδριο Infocom «Το FttH είναι ακριβό σήμερα, γιατί έχουμε υψηλές τιμές χονδρικής. Για να έρθει η ζήτηση, πρέπει να πέσουν οι τιμές της χονδρικής».

Αλλά και η διοίκηση της Vodafone εμφανίστηκε στο ίδιο συνέδριο αντίθετη στην πρόταση της ΕΕΤΤ κάνοντας λόγο για μονοπώλιο. «Με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε επαναφορά του μονοπωλίου στη χονδρική», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος».

Η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ αναμένεται να λάβει απόφαση για την πρόταση της ΕΕΕΤ στις 17 Δεκέμβριου και σε περίπτωση που είναι θετική η οπτική ίνα στο σπίτι θα βγει εκτός ρύθμισης.

Όπως αναφερόταν στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ, «εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τόσο στην κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, όσο και στη διείσδυση των σχετικών υπηρεσιών σε επίπεδο λιανικής και λαμβάνοντας υπόψη τους απαιτητικούς στόχους της ψηφιακής ατζέντας της ΕΕ (Gigabit Society), η ΕΕΤΤ προτείνει, προκειμένου να δώσει κίνητρα και να ωθήσει τους παρόχους να αναπτύξουν υποδομές FttH, τα ακόλουθα:

  • Άρση τη υποχρέωσης κοστοστρέφειας για τα προϊόντα/ υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή
  • Άρση της υποχρέωσης ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα προϊόντα/ υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή».

Σημειώνεται ότι, βάσει του τελικού σχεδίου μέτρων για την ανάλυση αγοράς για χονδρική πρόσβαση που κοινοποίησε η ΕΕΤΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρείται η ρύθμιση των τιμών χονδρικής του ΟΤΕ για το FttH. Μετά το πέρας τριών ετών, η ΕΕΤΤ δύναται να προβεί σε άρση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας εφόσον πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

  • Η προσφερόμενη από τον ΟΤΕ πρόσβαση των παρόχων στις υποδομές δικτύου (physical Infrastructure) του είναι λειτουργική (βάσει κανόνων που θα καθοριστούν),
  • Να έχει αναπτυχθεί εναλλακτικό δίκτυο FttH και θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των ενεργών ευρυζωνικών συνδρομητών των συγκεκριμένων περιοχών.

Επιπλέον, αίρεται η υποχρέωση του ΟΤΕ για τον έλεγχο τιμών λιανικής των προϊόντων FttH, η οποία θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή, όταν η διείσδυση των FttH υπηρεσιών φτάσει το 30% των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με τους ετήσιους ελέγχους που θα διενεργεί η ΕΕΤΤ.

Ουσιαστικά πρόκειται  για περίοδο πέντε ετών που είναι ο κύκλος ανάλυσης των αγορών της ΕΕΤΤ ή μέχρι του σημείου οι χρήστες συνδέσεων FTTH να φτάσουν σε μια κρίσιμη μάζα, του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή την πλειονότητα των δικτύων αλλά και των συνδέσεων έχει ο ΟΤΕ ενώ επενδύσεις σε μικρότερη κλίμακα υλοποιούν οι Wind και Vodafone. Στο παιχνίδι μπαίνει και η Grid Telekom η οποία ήδη υλοποιεί δίκτυα οπτικών ινών τόσο εναέριο, όσο και υπόγειο, πάνω στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής (European Digital Decade 2023), έχει τεθεί ο στόχος της κάλυψης του 100% της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνδέσεις 1Gbps έως το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v