Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια προϊόντα οδηγούν το ρεκόρ στις εξαγωγές το 10μηνο

Σημαντική αύξηση στην αξία των εξαγωγών κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι. Οι πρωταγωνιστές της ανόδου σχεδόν κατά 40% συνολικά.

Ποια προϊόντα οδηγούν το ρεκόρ στις εξαγωγές το 10μηνο

«Γλυκόπικρη» γεύση αφήνουν για ακόμη ένα μήνα οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών. Ενώ οι εξαγωγές συνεχίζουν να αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς, την ίδια ώρα οι εισαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνονται ανησυχητικά. Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Οκτώβριο ενισχύθηκε κατά 28,3% και ανήλθε σε 4,76 δισ. ευρώ.

Εξίσου θεαματική ήταν η άνοδος των εξαγωγών στο 10μηνο (+39,7%), γεγονός που αποδεικνύει πως η χώρα κινείται στον σωστό δρόμο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη αναφέρει τα εξής:

«Η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς συνιστά ένα άκρως ενθαρρυντικό γεγονός. Δείχνει τη δυναμική που έχουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό αλλά και τις δυνατότητες των Ελλήνων Εξαγωγέων, οι οποίοι κόντρα στις αντιξοότητες συνεχίζουν να επεκτείνονται. Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών αλλά και τους κόστους χρήματος από την άλλη πλευρά αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας. Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία επιβάλλει προσεκτικά βήματα. Την ίδια στιγμή, μελανό σημείο παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται με υψηλούς ρυθμούς, καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων. Είναι μονόδρομος η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η οποία θα αντισταθμίσει τις εισαγωγές και θα αποκαταστήσει μια στοιχειώδη ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο. Είναι ευκαιρία μέσα από τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν οι ανάλογες παραγωγικές βάσεις».

Αναλυτικότερα, σημαντικό ρόλο στη νέα αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι, με μοναδική παραφωνία τον κλάδο των Πρώτων Υλών (-12,5%). Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+58,8%), Βιομηχανικά (+7,3%), και Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά (+12%).

Σχεδόν οκταπλασιασμένες παρουσιάζονται οι, κατά κανόνα χαμηλές σε αξία, εξαγωγές της κατηγορίας Ποτά & Καπνός κατά 655,6%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ ελαφρώς αυξημένες εμφανίζονται οι υψηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Χημικά κατά 9,7%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Άνοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Μηχανήματα (+42%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+22,3%) για τον Οκτώβριο του 2022. Στα Λάδια παρατηρείται αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά +27,1%, ενώ ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εξαγωγές της κατηγορίας Εμπιστευτικά Προϊόντα (+8,1%) με την αξία τους όμως να είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, μεγάλη άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2022 καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,05 δισ. ευρώ ή κατά 28,3% και ανήλθαν σε 4,76 δισ. ευρώ έναντι 3,71 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 15 περίπου μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 2,94 δισ. ευρώ από 2,59 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 346,4 εκατ. ευρώ ή κατά 13,4%, γεγονός που επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 58,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v