Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ΕΦΚΑ

Με προίκα 400 ακίνητα αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα Εταιρεία Ειδικού Σκοπού του ΕΦΚΑ. Τι προβλέπει το σχέδιο που εγκρίθηκε από το ΔΣ του Φορέα. Ποια ακίνητα αξιοποιούνται και ποια όχι.

Στήνεται η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ΕΦΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση από τον ΕΦΚΑ τουλάχιστον 400 ακινήτων, που χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» και η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ήδη, χθες, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα το Καταστατικό της νέας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Στόχος είναι εντός των επόμενων δύο μηνών να έχει ολοκληρωθεί η σύστασή της και η τοποθέτηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. Η λειτουργία της Εταιρείας αναμένεται μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2023.

Ο ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- αξιοποιείται με μεγάλη δυσκολία. Συγκεκριμένα, ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 20% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο.

Στόχος της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού είναι η άμεση αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Όπως προβλέπεται στο καταστατικό της, θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στον ιδρυτικό της νόμο, καθώς ορίζεται ρητά ότι η νέα εταιρεία αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεση της ακίνητης περιουσίας των πρώην ασφαλιστικών ταμείων και θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με πλήρη διαφάνεια.

Στην πράξη, με τη λειτουργία της η νέα εταιρεία θα κληθεί να προχωρήσει στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα (ώστε να μισθωθούν) και σε κατάλληλα για ιδιόχρηση (που θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ταμείου).

Να σημειωθεί ότι από τη συνολική «προίκα» της νέας εταιρείας, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Άλλωστε μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v