Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται τεχνικός σύμβουλος για το «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην επαναπροκήρυξη ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το αντικείμενο του έργου.

Ζητείται τεχνικός σύμβουλος για το «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Την επιλογή συμβούλου που θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» όσον αφορά τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 που περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις για το ψηφιακό κράτος προβλέπει διαγωνισμός που επαναπροκήρυξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο του Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης (ΣΤΥ) έχει ως αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, εντός των αρμοδιοτήτων της στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και του κλεισίματος του ΕΣΠΑ 14-20.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από τον ΣΤΥ διακρίνονται στις παρακάτω βασικές ενότητες:

  • Υποστήριξη σε Δράσεις Προγραμματισμού, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης του Προγράμματος και στην Ένταξη Πράξεων
  • Υποστήριξη στη Διαχείριση και Παρακολούθηση των Πράξεων
  • Υποστήριξη των Επιτόπιων Επαληθεύσεων των Πράξεων & των Ελέγχων των ΕΦ
  • Υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στις Αρμοδιότητές της ως ΕΦ
  • Υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στις Αρμοδιότητές της ως Δικαιούχου Πράξεων Τεχνικής Βοήθειας
  • Ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης συγχρηματοδοτούμενων έργων, διοίκησης και παρακολούθησης των Εργασιών του Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης

Η πορεία υλοποίησης των έργων και δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 επιδρά στη διαμόρφωση των βασικών δράσεων του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», λαμβάνοντας υπόψη και το νέο περιβάλλον της τρέχουσας περιόδου που διαμορφώθηκε λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, καθώς και τις παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν.

Η διαμόρφωση νέων δομών και διαδικασιών για όλο τον κύκλο των έργων ΤΠΕ, η οποία αποτυπώθηκε κυρίως με τη διάσπαση της διαχείρισης, η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (που μετεξελίχθηκε σε Υπουργείο με την προσθήκη ευρύτερων αρμοδιοτήτων) και η εκπόνηση και έγκριση από την Ε.Ε. της Ψηφιακής Στρατηγικής (και του NGA Plan) για διάφορους λόγους σχεδιασμού ή υλοποίησής τους οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση των χρόνων υλοποίησης των έργων και κατ’ επέκταση της έγκαιρης επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων υλοποίησης έργων ΤΠΕ, αλλά και της αδήριτης ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας τα αμέσως επόμενα έτη, με τη σύσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 δημιουργήθηκε η απαραίτητη ενιαία δομή σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο για:

  • την παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,
  • τον ανασχεδιασμό και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών πριν την ψηφιοποίησή τους,
  • την ανάπτυξη ποιοτικών, αξιόπιστων, ασφαλών και ανταγωνιστικών τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών,
  • τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και
  • την αξιοποίηση κυβερνητικών υποδομών για τη συγκέντρωση και φιλοξενία των υφιστάμενων κεντρικών κρατικών πληροφοριακών συστημάτων, τον συνδυαστικό και ομοιογενή σχεδιασμό των νέων, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες απαιτήσεις τεχνικής και λειτουργικής διαλειτουργικότητας μεταξύ τους, παράλληλα με τη συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία μεταξύ αρμοδίων, κατά περίπτωση, υπουργείων και φορέων.

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027

Το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», το τελικό σχέδιο του οποίου έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. (Οκτώβριος 2021), έχει ως κύριο στόχο την παροχή νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με ταυτόχρονη εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας δεδομένων, τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών, την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την εξασφάλιση συνδεσιμότητας υπερυψηλής ταχύτητας και την κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες στο πλαίσιο της υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, εστιάζοντας στην αξιοποίηση και ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής.

Στρατηγική και αρχιτεκτονική του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Το σύνολο των δράσεων που στοχεύει να υποστηρίξει χρηματοδοτικά το νέο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» έχει αναφορά στους έξι Στρατηγικούς Άξονες Παρέμβασης της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025:

  1. Συνδεσιμότητα
  2. Ψηφιακές Ικανότητες και Δεξιότητες
  3. Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Επιχειρήσεων
  4. Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες
  5. Ψηφιακή Καινοτομία
  6. Αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης αναλύεται ως εξής:

  • Αρχικός προϋπολογισμός: 5.880.000 χωρίς ΦΠΑ και 7.291.200 ευρώ με ΦΠΑ
  • Δικαίωμα προαίρεσης: 5.880.000 χωρίς ΦΠΑ και 7.291.200 με ΦΠΑ
  • Σύνολο: 11.760.000 χωρίς ΦΠΑ και 14.582.400 ευρώ με ΦΠΑ
  • Ημερομηνία: 16/01/2023, ημέρα Δευτέρα, Ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v