Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚτΠ: Πυρετός προκηρύξεων για έργα 1,2 δισ. ευρώ

Με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, η Κοινωνία της Πληροφορίας μπαίνει σε μια χρονιά-σταθμό για την ψηφιοποίηση της χώρας. Ποια πρότζεκτ θα προκηρυχθούν εντός της χρονιάς.

ΚτΠ: Πυρετός προκηρύξεων για έργα 1,2 δισ. ευρώ

Ένα… «καυτό» 2023 έρχεται για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αποτελεί το όχημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η ΚτΠ έχει αναλάβει να εκτελέσει τον μεγαλύτερο όγκο των σημαντικών έργων του Δημοσίου, έχοντας μέχρι στιγμής τρέξει πάνω από 150 διαγωνισμούς αξίας 1,5 δισ. ευρώ, με το 2023 να θέτει πιο υψηλούς στόχους.

Συνολικά η ΚτΠ διαχειρίζεται πάνω από 250 έργα αξίας 3 δισ. ευρώ που αφορούν όλο το φάσμα του μετασχηματισμού του Δημοσίου, τα οποία υπάγονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το 2023 θα υπάρξουν προκηρύξεις 50 έργων, ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ, που αφορούν κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, στην τεχνολογία, τη Δημόσια Διοίκηση, την οικονομία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τη διπλωματία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη γεωργία.

Ειδικότερα, τους επόμενους μήνες πρόκειται να δημοπρατηθούν απαιτητικά πρότζεκτ όπως:

  • Η ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους
  • Η ψηφιοποίηση των αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ
  • Το Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων
  • Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων

Τα μεγάλα έργα που τρέχει η ΚτΠ

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η ΚτΠ προκήρυξε διαγωνιστική διαδικασία για το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 97 εκατ. ευρώ, «κλείνοντας» έτσι μετά από πολύμηνες διαδικασίες το κεφάλαιο του e-Justice.

Για τον τομέα της Δικαιοσύνης, η Κοινωνία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αναβάθμιση Αρχείων των Δικαστηρίων αξίας άνω των 42 εκατ. ευρώ, αλλά και για την αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ του τομέα Δικαιοσύνης. Μάλιστα, για την αναβάθμιση των αρχείων, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά κατέθεσε η εταιρία πληροφορικής Profile. Επιπλέον, το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης», συνολικού ύψους 52,7 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η κοινοπραξία Intrasoft – Uni Systems – Quality & Reliability.

Επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε τον μεγάλο διαγωνισμό για το πρότζεκτ της «Εξωστρεφούς Γεωργίας», συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 31 εκατ. ευρώ. Η δράση περιλαμβάνει ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής γεωργίας, τόσο με ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο και τη διευκόλυνση του κανονιστικού ελεγκτικού έργου όσο και με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και πρωτοβουλιών για την προβολή του ελληνικού σήματος, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τη σύνδεση των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με τις αγορές του εξωτερικού.

Το Smart Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που καλείται να τρέξει το επόμενο διάστημα η ΚτΠ, και στοχεύει, με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, στην «έξυπνη ετοιμότητα», αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα του ελλείμματος σύγχρονων υποδομών σε 120.000 κτίρια σε όλη τη χώρα.

Συμβούλους αναζητά η ΚτΠ

Σε αναζήτηση συμβούλων που θα συνδράμουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας βρίσκεται αυτή την περίοδο η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Αντικείμενο της σύμβασης, η οποία θα έχει διάρκεια ένα έτος και θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους, είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ειδικότερα, ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει ομάδα έργου η οποία θα αποτελείται από έναν υπεύθυνο έργου, με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία σε Διαχείριση Έργων, από τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη με επαγγελματική εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και από τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη με σπουδές Οικονομικών Επιστημών. Την ομάδα θα συμπληρώνουν τρία στελέχη με εξειδίκευση στην Πληροφορική και ακόμη δύο εξειδικευμένα στελέχη με πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.

Ο ανάδοχος και η ομάδα του θα κληθούν να παράσχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v