Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Η αντιπολίτευση υπονομεύει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Η Κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τον ρόλο της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Κάποιοι τη θέλουν α λα καρτ».

Οικονόμου: Η αντιπολίτευση υπονομεύει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Για ένα «συντονισμένο πόλεμο φθοράς» της κυβέρνησης εκ μέρους της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο πόλεμος αυτός, όπως είπε, «δεν είναι πολιτικός. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται δεν έχουν σχέση με την πολιτική, τουλάχιστον όπως τη θεωρεί η κυβέρνηση. Ψέματα, σκανδαλολογία, τοξικότητα, αλαλαγμοί, υποκριτική, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας, αλλά μόνο τα μικροκομματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική περίπτωση η εκ νέου υπονόμευση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Κάποιοι τη θέλουν α λα καρτ, την επαινούν και στηρίζουν όταν οι αποφάσεις της εξυπηρετούν κομματικές επιδιώξεις, την κατηγορούν σε αντίθετη κατεύθυνση».

Η Δικαιοσύνη, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «πρέπει να προστατεύεται απροϋπόθετα για να κάνει τη δουλειά της. Η Κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις και τον ρόλο ούτε της Δικαιοσύνης ούτε των Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν πολιτικοποιεί και δεν κομματικοποιεί τον ρόλο τους. Άλλοι είναι εκείνοι που πολιτικοποιούν τη λειτουργία προσεγγίζοντας πολύ τελευταία τις ανεξάρτητες αρχές. Οι ίδιοι που πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τις ανεξάρτητες αρχές μπούρδες και ισχυρίζονταν δημοσίως ότι πρέπει να επιστρέψουν σε πολιτικό έλεγχο».

Σήμερα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αυτοί ο ίδιοι, προσεγγίζοντας στενότατα κάποιες ανεξάρτητες αρχές, προσπαθούν να μας πείσουν ότι κόπτονται για την ανεξαρτησία τους. Η κυβέρνησή μας είναι πόλος θεσμικότητας και επιμένει σταθερά στη θεσμική λειτουργία των αρχών. Η αμφισβήτηση των νόμων, η παρότρυνση σε ανυπακοή, οι επιθέσεις στους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, πολλές φορές και στη Δικαιοσύνη την ίδια, οι θεατρινισμοί, οι μεγαλοστομίες, είναι επικίνδυνα μονοπάτια και καλό θα κάνουν οι πολιτικοί κυρίως παράγοντες να αναλογιστούν σοβαρά τη στάση τους αυτήν».

Για τη διαφωνία πολλών συνταγματολόγων στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου, ο κ. Οικονόμου είπε: «Η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με την επιστημονική κοινότητα. Παρακολουθεί τον διάλογο που γίνεται. Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών. Παράλληλα, υπερασπίζεται τους νόμους της. Αν αυτοί οι νόμοι κάποια στιγμή αργότερα κριθούν αντισυνταγματικοί από τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας, είναι μια άλλης τάξεως συζήτηση. Η Δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να κάνουν απροϋπόθετα τη δουλειά τους. Να μην τοποθετούμαστε ανάλογα με το αν οι κινήσεις τους είναι σύμφωνες με τις απόψεις μας», σημείωσε, ενώ δεν σχολίασε τις αντίστοιχες τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα και Όλγας Κεφαλογιάννη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρότεινε, με αφορμή τις «διαφωνίες ανάμεσα σε διάφορους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας, οι επικεφαλής των φορέων να επιδιώξουν έναν δίαυλο θεσμικής επικοινωνίας μεταξύ τους για να δώσουν απαντήσεις και να λύσουν προβλήματα».

Αναφορικά με το τελετουργικό της κηδείας του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου, ο κ. Οικονόμου έκανε γνωστό ότι «ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει συλλυπηθεί τα παιδιά και τη σύζυγό του» και επεσήμανε πως «όλο το τελετουργικό έχει προκύψει μετά από συνεννόηση σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τ. βασιλιά».

Η ελληνική δημοκρατία, όπως είπε, «είναι μια ώριμη δημοκρατία, δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Από την άλλη, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα από μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους. Δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις και εσωστρέφεια με βάση το παρελθόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v