Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκρέκας: Πόσο θα κρατήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στη συζήτηση στο Eurogroup για την κρατική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τι θα γίνει με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών.

Σκρέκας: Πόσο θα κρατήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Η Ελλάδα δίνει κλιμακωτές και όχι οριζόντιες επιδοτήσεις, τόσο ως προς το ύψος της κατανάλωσης όσο και με βάση τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά οι επιδοτήσεις είναι διαφορετικές.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ερωτηθείς στη σημερινή συνέντευξη για την ανακοίνωση του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ, εάν η συζήτηση στο Eurogroup για την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων επηρεάζει το ελληνικό μοντέλο. Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοικτό το όλο θέμα, καθώς, όπως είπε, «θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξειδικευθεί η απόφαση αυτή».

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των επιδοτήσεων, ανέφερε ότι θα πάψει να ισχύει όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώνουν οι προμηθευτές μειωθούν στα 0,15 με 0,16 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ο κ. Σκρέκας ρωτήθηκε και για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών, η οποία, όπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ, θα επιβαλλόταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, καλύπτοντας το πρώτο τρίμηνο δραστηριότητας τους, μετά την έναρξη του νέου μηχανισμού για τις τιμές προμήθειας, ήτοι, από Αύγουστο έως και Οκτώβριο.

Σήμερα ο υπουργός είπε ότι δεν θα ισχύσει το τρίμηνο τελικά και θα καλύπτει συνολικά ένα 6μηνο, συμπεριλαμβάνοντας και τον Ιανουάριο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v