Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-κάλεσμα για σταδιακή εξάλειψη των μέτρων στήριξης

Ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Τζεντιλόνι μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας» λόγω πτώσης του ενεργειακού κόστους και λήξης ήδη αποφασισμένων μέτρων σε χώρες της ΕΕ. Ορόσημο ο Μάρτιος για τις επόμενες κινήσεις.

Ευρω-κάλεσμα για σταδιακή εξάλειψη των μέτρων στήριξης

Η ανάπτυξη της οικονομίας ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ η ανεργία έπεσε, επεσήμανε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά το τέλος της συνεδρίασης. Επεσήμανε, βέβαια ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και πρέπει να προστατευτούν οι ευάλωτοι.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι είναι σωστό να θεωρήσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες της χρονιάς η κατάσταση βελτιώθηκε με την πτώση του ενεργειακού κόστους.

Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα και να ληφθούν αποφάσεις για το εύρος των μέτρων στήριξης. Αυτή είναι περιοχή που θα συνεργαστούν όλοι περισσότερο καθώς κινούμαστε στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς. Μάλιστα ευχαρίστησε Ολλανδία και την Γαλλία που έδωσαν ιδέες για τα δικά τους μοντέλα. Ελπίζουμε ότι τον Μάρτιο θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τις δημοσιονομικές οδηγίες για το 2024, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαϊος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι υπάρχουν προκλήσεις τη φετινή χρονιά αλλά υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις. Καλύτερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2022, έπεσε η τιμή του αερίου και οι αγορές εργασίας δείχνουν «δύναμη».

Εκανε λόγο για πιο «ρηχή» ύφεση από την αναμενόμενη αλλά επεσήμανε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Ο Επίτροπος μίλησε για την ανάγκη να στραφούμε σε πιο στοχευμένα ενεργειακά μέτρα και να τα εξαλείψουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να γίνει για να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις, επεσήμανε. Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας τις επόμενες εβδομάδες. Οι τιμές υποχωρούν και για πολλές χώρες τα μέτρα που έχουν ληφθεί λήγουν το πρώτο τρίμηνο.

Σημείωσε δε ότι όταν η απόσυρση των μέτρων δεν είναι αυτόματη είναι πολιτικά δύσκολη και γι’ αυτό έχει σημασία ο ρόλος του Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v