Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται το επιτόκιο για ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο

Κίνητρα για την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών προωθεί η κυβέρνηση. Η κίνηση του ΥΠΟΙΚ, η δεύτερη ευκαιρία και το ισχυρό κίνητρο για τον εξωδικαστικό.

Μειώνεται το επιτόκιο για ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο

Στη μείωση του επιτοκίου στο 3% για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, μέσω, όμως, του εξωδικαστικού μηχανισμού προχωρά άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο πλαίσιο των βελτιώσεων της «Δεύτερης Ευκαιρίας» το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για ένα από τα πλέον ισχυρά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση προκειμένου οι οφειλέτες να αιτηθούν ρύθμισης οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σήμερα το επιτόκιο στο σκέλος της ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) διαμορφώνεται στην περιοχή του 5% και το «τυράκι» του μειωμένου επιτοκίου θα ισχύσει για όσες αιτήσεις δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης και όσες υποβληθούν μετά την ενεργοποίηση του κινήτρου.

Η «βόμβα» του υψηλού ιδιωτικού χρέους απασχολεί έντονα τις εμπλεκόμενες πλευρές (υπουργείο Οικονομικών και εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, λιγότερο τις τράπεζες καθώς έχουν μεταφέρει τα δάνεια στους servicers), εξού και η ανάγκη βελτιώσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Έως σήμερα τα αποτελέσματα της ολιστικής ρύθμισης οφειλών δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς το πλαίσιο φέρει αρκετές αγκυλώσεις και τα ποσοστά απορριψιμότητας ήταν υψηλά τους προηγούμενους μήνες ενώ τελευταία γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές.

Οι άλλες αλλαγές

Πέραν του «κλειδώματος» του επιτοκίου στο 3%, το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προωθεί και άλλες αλλαγές, ούτως ώστε να ξεκολλήσει η διαδικασία να λειτουργήσει το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Είναι οι εξής:

1) Από τη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι θα το αιτηθεί ο δανειολήπτης/οφειλέτης, θα εξαιρούνται τα ρυθμισμένα αλλά ενήμερα δάνεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη των ρυθμισμένων/ενήμερων δανείων αποτελεί τα τελευταία δύο χρόνια το μεγαλύτερο αγκάθι για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Κι αυτό διότι οι τράπεζες, με το επιχείρημα ότι τα εν λόγω δάνεια αν έμπαιναν στη ρύθμιση θα μετατρέπονταν σε μη εξυπηρετούμενα, μπλόκαραν τη διαδικασία και δεν έδιναν την έγκριση για τη ρύθμιση.

2) Η δεύτερη αλλαγή όπως έχει γράψει το Euro2day.gr αφορά στη χρονική διάρκεια της ρύθμισης όπως αυτή προκύπτει από το πλαίσιο, με ανταλλαγή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τα ξένα funds, τα οποία έχουν επενδύσει στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν να αλλάξουν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος. Αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο.

Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια ρύθμισης για τα εξασφαλισμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v