Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστική αγορά: Κινήσεις σύμπραξης στους διαμεσολαβητές

Οι κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά στον κλάδο και γιατί αναμένεται «καυτή» η επόμενη διετία. «Κλειδί» για τις εξελίξεις οι αποτιμήσεις και η «χημεία».

Ασφαλιστική αγορά: Κινήσεις σύμπραξης στους διαμεσολαβητές

Τη συνέχιση της τάσης συγκέντρωσης της αγοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων σε λιγότερα σχήματα προβλέπουν κατά τα επόμενα χρόνια παράγοντες του κλάδου, θεωρώντας πως οι μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αποτελούν μόνο την αρχή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των εξελίξεων στον συγκεκριμένο χώρο αποτελούν:

  • Η περυσινή μειοψηφική τοποθέτηση της ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct στην 3P Insurance, με τη διοίκηση της πρώτης να δηλώνει πως προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες κινήσεις, προκειμένου να προωθεί τις εργασίες της μέσω όλων των δυνατών καναλιών διανομής (ηλεκτρονικά μέσω του ίδιου του συστήματός της, μέσα από ανεξάρτητες πλατφόρμες, αλλά και μέσω φυσικών δικτύων).
  • Η πολυεθνική Howden αναζητά δίκτυα που δραστηριοποιούνται σε εξειδικευμένα κομμάτια της αγοράς, ενώ παράλληλα πρόσφατα είδαμε την Apollon Insurance να αποκτά την Ionios New Agency και την εταιρεία συμβούλων Com-Com το 70% της πρακτορειακής Infotrust.
  • Τέλος, η Contract Πρακτορειακή εισήλθε πέρυσι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το ΧΑΚ ως μοχλό προσέλκυσης νέων συνεργατών και δικτύων.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον χώρο των διαμεσολαβούντων θα ενταθεί την επόμενη διετία για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, η γενικότερη εκτίμηση πως η αγορά είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη και πως μέσα από την αύξηση του μεγέθους των σχημάτων θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας. 

Δεύτερον, η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των οικονομιών κλίμακας, λόγω της ανάγκης που έχει προκύψει για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων με στόχο την ψηφιοποίηση των εργασιών τους και την εκπαίδευση του προσωπικού τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και 

τρίτον, η αντίδραση των δικτύων απέναντι στις κινήσεις συγχώνευσης των ασφαλιστικών εταιρειών που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία διετία και που αναμένεται να συνεχιστούν, προκειμένου να μη βρεθούν σε μια σχέση συνεργασίας με μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ.

Πάντως, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως οι όποιες κινήσεις σύμπραξης θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά έναντι λογικών αποτιμήσεων και με την προϋπόθεση μιας κοινής «χημείας», καθώς το όλο εγχείρημα δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μια πρόσκαιρη απόκτηση ενός υπάρχοντος πελατολογίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v