Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πεντάστερα τουριστικά projects είναι στα σκαριά

Η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προορισμών που θα φιλοξενήσουν νέα πεντάστερα επενδυτικά σχέδια.

Νέα πεντάστερα τουριστικά projects είναι στα σκαριά

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν μεγάλα αλλά και μικρότερα επενδυτικά projects ανά την Ελλάδα, ενισχύοντας το προφίλ της χώρας ως προορισμού για τουρισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας, με τις σχετικές εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, να διαδέχονται η μία την άλλη. Η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προορισμών που θα φιλοξενήσουν νέα πεντάστερα τουριστικά projects.

Προ ημερών, το μεγάλο τουριστικό project της ολλανδικών συμφερόντων RND Investments Greece που βρίσκεται στα σκαριά στη Βόνιτσα εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας και στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έδωσε τρεις σχετικές εγκρίσεις για το συγκεκριμένο έργο.

Συγκεκριμένα, μέρος του έργου με ονομασία «Varko Bay Resort», που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 43 δωματίων/129 κλινών, στη θέση Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων. Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος του project είναι ίσο με 6.154.972 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.369.664,22 ευρώ είναι με τη μορφή επιχορήγησης, ενώ οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 29,00 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκε και άλλο μέρος του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υπαγωγή -στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων- του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης RND Investments Greece, που αναφέρεται στην ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 62 δωματίων και 128 κλινών. Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος ισούται με 6.567.318 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.528.417 ευρώ θα έχουν τη μορφή επιχορήγησης, με τις νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης να ανέρχονται σε 32,00 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Αντίστοιχα, στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας εντάχθηκε και έτερο μέρος του ίδιου project, που αφορά αυτή τη φορά την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 18 δωματίων. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι ίσο με 3.799.676 ευρώ, ενώ συγκεκριμένα το έργο θα ενισχυθεί με το ποσό των περίπου 2,09 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Για το συγκεκριμένο τμήμα, οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 19,11 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στη διαδικασία Fast Track και στη συνολική της ανάπτυξη αφορά ένα project προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ. Τα ξενοδοχεία του project θα φέρουν, βάσει συμφωνίας, το brand Banyan Tree του γαλλικού ομίλου Accor, αλλάζοντας τον ξενοδοχειακό χάρτη στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων εντάχθηκε και το project της υπό σύσταση επιχείρησης «Pistachio Vines S.A.». Το σχέδιο αφορά στη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και δυναμικότητας 80 δωματίων στη θέση «Μύλοι Κοντοχωρίου» στη Σαντορίνη. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι στα περίπου 10 εκατ. ευρώ και οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 42 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας.

«Πράσινο φως» για υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας πήρε προ ημερών και το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΝΕΤΤΟΣ Α.Ε.». Το συγκεκριμένο project αφορά επί της ουσίας τον εκσυγχρονισμό του 5 αστέρων ξενοδοχείου Lindos Imperial, δυναμικότητας 307 δωματίων, που βρίσκεται στη θέση Κουκούμια στη Ρόδο. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 3.090.927 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 3.090.927,00 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος ενέκριναν τη μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού καταλύματος «Costa Perla», που βρίσκεται στην περιοχή «Κουβέρτα-Περλέ-Μπουρλότο» στην Αργολίδα, σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα (ΣΤΚ) με την ονομασία «Infinity». Το νέο κατάλυμα θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο αναζωογόνησης (spa) δυναμικότητας 100 ατόμων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και υποστηρικτικά έργα.

Το εν λόγω project «τρέχει» η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία UTHERTON LTD, ενώ ως φορέας ανάπτυξης εμφανίζεται η εταιρεία Zoniro. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «κατεδαφίζεται για λόγους στατικής ασφάλειας, λόγω παλαιότητας και σαθρότητας των υφιστάμενων κτιρίων, πλέον του 90% του υφιστάμενου τουριστικού καταλύματος», ενώ το ποσοστό πώλησης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος υπολογίζεται σε ποσοστό έως 50% της συνολικής πραγματοποιούμενης δόμησης.

Το «Costa Perla» χτίστηκε το 1973 με παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος και για περισσότερο από 3 δεκαετίες αποτελούσε σήμα κατατεθέν για τον τουρισμό της Αργολίδας. Το ξενοδοχείο ήταν 3 αστέρων και διέθετε 193 δωμάτια και 362 κλίνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v