Πλειστηριασμοί: Υπέρ των funds η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της εισήγησης της αρεοπαγίτου Κ. Τζαβέλα. Αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα πλειστηριασμών. Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Πλειστηριασμοί: Υπέρ των funds η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Με πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ των funds.

Οι αρεοπαγίτες δεχόμενοι την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, αναμένεται να να εκδηλωθεί ένα νέο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών.

Το ζήτημα οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατόπιν αντικρουόμενων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο επί του θέματος και κυρίως λόγω της αντιφατικότητας των σχετικών νόμων του 2003 και του 2015.

Ειδικότερα, ο νόμος 4354/2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης, ενώ ο 3156/2003 που αφορά γενικά σε ρυθμίσεις δανείων και στο άρθρο 10 (παράγραφος 14) αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες εταιρείες ενεργούν πράξεις διαχειρίσεως για λογαριασμό των εταιρειών που έχουν τα δάνεια, χωρίς να αποδίδεται σε αυτές η συγκεκριμένη ιδιότητα του «μη δικαιούχου ή μη υπόχρεου διαδίκου».

Αξίζει να σημειωθει οτι Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είχε ασκήσει παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v