Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε διεκδικητές για τα νοσοκομεία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος

Στη διεκδίκηση διαγωνισμών ύψους 400 εκατ. ευρώ προχώρησαν αυτόνομα Άβαξ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Άκτωρ-Μυτιληναίος-We Built και τα σχήματα ΕΚΤΕΡ-Finso και Μπαλλιάν-Fuentes.

Πέντε διεκδικητές για τα νοσοκομεία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος

Σημαντικό ενδιαφέρον -με πέντε δεσμευτικές οικονομικές προσφορές- εκδηλώθηκε στον διαγωνισμό για την κατασκευή τριών περιφερειακών νοσοκομείων με δαπάνη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού προϋπολογισμού πέριξ των 400 εκατ. ευρώ.

Το ίδρυμα, ήδη από το 2017, έχει ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία θα χρηματοδοτούσε τη δημιουργία τριών πρότυπων νοσοκομείων στην Ελλάδα, τα οποία θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την ολοκλήρωσή τους.

Οι διαδικασίες ωρίμανσης των επενδύσεων για τη δημιουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ προχώρησαν λαμβάνοντας τις σχετικές αδειοδοτήσεις και έτσι χθες ορίστηκε και η σχετική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατέθεσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, αλλά και οι κοινοπραξίες Άκτωρ- Μυτιληναίος-We Built και ΕΚΤΕΡ-Finso (κατασκευαστική θυγατρική του ναυπηγικού γκρουπ Fincantieri, που διατηρεί συμφωνία με την ΟΝΕΧ για παραγωγή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), αλλά και η κοινοπραξία της ελληνικής κατασκευαστικής Μπαλλιάν με τη Fuentes. Κατά πληροφορίες, η κοινοπραξία Iντρακάτ-Bouygues, ενώ είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

Σημειώνεται πως ήδη η Μπαλλιάν έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος της πρώτης φάσης για το Νοσοκομείο της Σπάρτης. Ειδικότερα, μετά τις σχετικές μελέτες και εγκρίσεις προχώρησε η τμηματική, σε δύο φάσεις, κατεδάφιση του υφιστάμενου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης «Ιωάννη και Αικατερίνης Γρηγορίου».

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης και υπουργικής έγκρισης των τεχνικών μελετών, της έκδοσης της οικοδομικής άδειας και της διενέργειας διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, η ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. ανέλαβε τις εργασίες μετεγκατάστασης και κατεδάφισης τον Απρίλιο του 2022. Ο ανάδοχος ξεκίνησε τις εργασίες μετεγκατάστασης στο εργοτάξιο τον Μάιο, ενώ η διαδοχική παράδοση των αναδιαμορφωμένων χώρων στο υφιστάμενο νοσοκομείο ξεκίνησε τον Ιούλιο με τη μονάδα αιμοκάθαρσης, την αίθουσα του αξονικού τομογράφου και τα εργαστήρια. Τον Αύγουστο, ο ανάδοχος παρέδωσε την κλινική και το τμήμα επειγόντων περιστατικών Covid-19, καθώς και τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι εργασίες μετεγκατάστασης ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 με την παράδοση των νέων, προσωρινών χειρουργείων.

Η υλοποίηση των εν λόγω έργων βασίστηκε σε συνεχή και στενή συνεργασία ανάμεσα στο νοσοκομείο, τον ανάδοχο, τον διαχειριστή του έργου, το Υπουργείο Υγείας και το ΙΣΝ, οι οποίοι από κοινού διαχειρίστηκαν με επιτυχία τις εργασίες μετεγκατάστασης δίχως αναστολές στη λειτουργία του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2025.

Πέραν του παραπάνω σχεδίου, έως το 2025 αναμένεται να έχουν επίσης ολοκληρωθεί και τα άλλα δύο νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχουν εκδοθεί οι οικονομικές άδειες και απομένει η επιλογή αναδόχου κατασκευής των έργων.

Υπενθυμίζεται δε ότι στο σύνολο των μελετών και της σχεδίασης των εν λόγω έργων προΐσταται το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο RENZO PIANO BUILDING WORKSHOP, με συνεργάτες της BETAPLAN, LLEWELYN DAVIES, MILAN INGEGNERIA, PENELIS CONSULTING ENGINEERS SA, LDK-TETRAS, H. PANGALOU AND ASSOCIATES, DCARBON ενώ Project Manager του συνολικού έργου είναι η Ηill International.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v