Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προθεσμιακές καταθέσεις: Τα ψιλά γράμματα στις νέες προσφορές των τραπεζών

Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια ανά χρονική διάρκεια και ποσό κατάθεσης και τι πρέπει να προσέξουν οι αποταμιευτές κάνοντας τις επιλογές τους. Οι διαφοροποιήσεις ανά συστημική τράπεζα.

Προθεσμιακές καταθέσεις: Τα ψιλά γράμματα στις νέες προσφορές των τραπεζών

Επιτόκια που φθάνουν το έως 2,5%-3% -αλλά ξεκινούν από το 0,20%-0,50% το πρώτο τρίμηνο δέσμευσης για ποσά άνω των 20.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ- για 12 και 24 μήνες προσφέρουν, πλέον, οι τράπεζες στους δανειολήπτες ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις συνεχείς αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νέο μοτίβο που υιοθετούν στηρίζεται κυρίως στην κλιμακωτή αύξηση του τόκου ανάλογα με την χρονική περίοδο του προθεσμιακού προγράμματος. Αν και αρκετά από τα προγράμματα μόλις ξεκίνησαν να τρέχουν -και τα υπόλοιπα θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες- η κοινή διαπίστωση είναι πως η κλιμακωτή απόδοση κρύβει ορισμένες «παγίδες». Προσοχή όμως: Αυτό δεν ισχύει για όλα τα προγράμματα των επιμέρους τραπεζών εξ ου και δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα.

Σε γενικές γραμμές ο τόκος της κατάθεσης ξεκινά από χαμηλή βάση, στη ζώνη του 0,20%-0,50% για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο για να φθάσει έως και το 2% στο τελευταίο τρίμηνο. Ουσιαστικά ο καταθέτης θα πρέπει να πάρει το κομπιουτεράκι του, να δει τι επιτόκιο του προσφέρεται – ανάλογα την τράπεζα – ανά τρίμηνο ή εξάμηνο λαμβάνοντας υπόψην το ύψος του ποσού και να αποφασίσει το πρόγραμμα που τον συμφέρει.

Για παράδειγμα, υπάρχει προϊόν που προσφέρει επιτόκιο έως 2% στο 12μηνο αλλά αυτό κλιμακώνεται: 1% στο πρώτο εξάμηνο και 2% στο δεύτερο. Πρακτικά δηλαδή το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 1,5%.

Μια 24μηνη κατάθεση με το επιτόκιο να ξεκινά από 1% το πρώτο εξάμηνο και να ανεβαίνει 50 μονάδες βάσης κάθε ένα από τα επόμενα εξάμηνα φτάνει μέχρι το 2,5%, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο ωστόσο να είναι 1,75%.

Η Alpha Βank

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Alpha Πρόοδος Plus που είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου αφορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών. Το επιτόκιο φθάνει κλιμακωτά μέχρι και το 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.

  • Στην περίπτωση επιλογής της προθεσμιακής «Alpha Πρόοδος Plus» χρονικής διάρκειας 12 μηνών το μέγιστο επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, με μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75% ανά τρίμηνο.
  • Στην περίπτωση της 24μηνης διάρκειας προθεσμιακή το μέγιστο επιτόκιο ανέρχεται σε 3% με μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2%.

Το Alpha Πρόοδος Plus παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος.

Η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τις εξής τρεις επιλογές, οι οποίες διαφέρουν στην χρονική διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης και κατ` επέκταση στο ύψος του επιτοκίου. Συγκεκριμένα:

  • Στην περίπτωση που θέλετε να πάρετε κλιμακωτά επιτόκιο για 12 μήνες έως 1,7% τη τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα «Νέα Προθεσμιακή Κατάθεση διάρκειας 12 μηνών». Για ποσά έως 20.000 ευρώ ο τόκος διαμορφώνεται στο 1%, για ποσά από 20.001 ευρώ έως 200.000 ευρώ ο τόκος είναι 1,5% και για ποσά από 200.001 ευρώ και πάνω το επιτόκιο είναι 1,7%.
  • Στην περίπτωση που θέλετε επιτόκιο έως 2,3% τότε η τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα «Νέα Προθεσμιακή Κατάθεση διάρκειας 18 μηνών». Το ελάχιστο ποσό σε αυτή την περίπτωση είναι τα 20.000 ευρώ. Έτσι, για ποσά από 20.000 έως 200.000 ευρώ, το επιτόκιο αρχίζει από 1,5% και φθάνει το 2,3%. Το πρόγραμμα ξεκινάει από τις 17 Φεβρουαρίου.
  • Εάν επιθυμείτε το μέγιστο επιτόκιο που φθάνει έως 3% η τράπεζα δίνει το πρόγραμμα «Νέα Προθεσμιακή Κατάθεση διάρκειας 15 μηνών». Εδώ το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι τα 10.000 ευρώ. Η ετήσια εγγυημένη απόδοση είναι 2% και ο καταθέτης λαμβάνει το επιτόκιο 3% το τελευταίο 3μηνο.

Η Eurobank

Η Eurobank προσφέρει δύο επιλογές ως προς την χρονική διάρκεια της προθεσμιακής: 12μηνο πρόγραμμα και 24μηνο. Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ.

  • Στην περίπτωση της 12μηνης προθεσμιακής κατάθεσης η τράπεζα δίνει τόκο έως 2%, κλιμακούμενης ανάπτυξης. Το πρώτο 6μηνο το επιτόκιο ανέρχεται σε 1% και το δεύτερο 6μηνο της ετήσιας κατάθεσης στο 2%.
  • Στην περίπτωση της 24μηνης προθεσμιακής η τράπεζα ανεβάζει τον τόκο στο 2,5%. Και εδώ κλιμακωτά: 1% για το πρώτο 6μηνο, 1,5% για το δεύτερο, 2% για το τρίτο και 2,5% για το τέταρτο 6μηνο.

Οι τόκοι αποδίδονται σε 3μηνιαία βάση. Η περίοδος ένταξης στα προγράμματα ξεκίνησε 13 Φεβρουαρίου και παραμένει ανοικτή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Η Πειραιώς

Η τράπεζα Πειραιώς δίνει τρία προγράμματα προθεσμιακής στους καταθέτες με το μέγιστο επιτόκιο στο 2,75% και το ελάχιστο στο 1% ανεξαρτήτως ποσού.

Καταθέσεις | Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου»

  • Σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης.
  • Έως και υπερδιπλάσια επιτόκια σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα για όλους τους επιμέρους συνδυασμούς ποσών και διαρκειών της προθεσμιακής κατάθεσης.

Καταθέσεις | Κλιμακούμενη Προθεσμιακή Κατάθεση «Αυξάνω»

  • Επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, με ανά τρίμηνο κλιμακούμενο επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν βάσει το ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% & 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως.
  • Καταβολή τόκων ανά τρίμηνο.

Καταθέσεις | Αποταμιευτικό Λογαριασμός «Μπορώ»

  • Προνομιακό Επιτόκιο 1,00%, ανεξαρτήτως υπολοίπου, για επιβράβευση της τακτικής αποταμίευσης.

Τα νέα επιτόκια ισχύουν από 14/2/23 για την Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» και τον Αποταμιευτικό Λογαριασμό «Μπορώ» και από 21/2/23 για την Προθεσμιακή Κατάθεση «Αυξάνω», για νέες προθεσμιακές καταθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v