Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρεί το ΒΒ+ για Ελλάδα η Scope, βλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος

Μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος. Ισχυρή η δυναμική της εγχώριας οικονομίας, αλλά χρόνιες αδυναμίες παραμένουν, τονίζει.

Διατηρεί το ΒΒ+ για Ελλάδα η Scope, βλέπει ανάπτυξη 1,3% φέτος

Ο οίκος Scope Ratings ανακοίνωσε ότι διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ+ για το ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας παράλληλα και θετικό outlook, κρατώντας έτσι την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. 

Οπως αναφέρει σε σχετική έκθεση, η ισχυρή μείωση του δείκτη χρέους γενικής κυβέρνησης και του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης από το 2020 αντιπροσωπεύει πιστωτική ισχύ, υποστηριζόμενη από την οικονομική ανάκαμψη, τον αυξημένο πληθωρισμό παράλληλα με την εξυγίανση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος. Η δημοσιονομική δυναμική ενισχύεται περαιτέρω από τις προηγούμενες σημαντικές βελτιώσεις στη δομή του δημόσιου χρέους.

Τέλος, οι πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν περιορίσει σημαντικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ έχουν δρομολογηθεί πολιτικές που κινητοποιούν επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η Scope προβλέπει ότι η ελληνική ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,3% το 2023 και στο 2,0% το 2024, μετά από εκτιμώμενη άνοδο 4,9% το 2022.

Ωστόσο, οι προκλήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένουν:

Πρώτον, το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί συνεχή ευπάθεια καθώς οι αγορές επανεκτιμούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και αυξήσεων επιτοκίων.

Επιπλέον, η σταδιακή αποδυνάμωση της ισχυρής δομής του χρέους, με αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης, σταδιακή μετάβαση της ιδιοκτησίας του από τον επίσημο στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μέσου όρου διάρκειας του νέου χρέους συνιστά πιστωτική πρόκληση.

Δεύτερον, οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τους μειωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων κρατικών τραπεζών και τα αυξημένα NPLs σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ αντικατοπτρίζουν πιστωτική αδυναμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v