Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσλαμβάνεται σύμβουλος για να τρέξουν διαγωνισμοί του Δημοσίου

Η ΚτΠ προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης συμβούλου για να «τρέξει» τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Προσλαμβάνεται σύμβουλος για να τρέξουν διαγωνισμοί του Δημοσίου

Μέχρι το τέλος του 2023, η Κοινωνία της Πληροφορίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», ώστε να μη χαθούν κονδύλια και να κινδυνέψουν να μείνουν στα χαρτιά έργα όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚτΠ προχώρησε στην προκήρυξη έργου για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την προώθηση και ολοκλήρωση των σημαντικών έργων που θα αλλάξουν τον Δημόσιο Τομέα και θα προσφέρουν προηγμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο Δικαιούχο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014 - 2020 (ΕΠ ΜΔΤ), με 37 ενταγμένα έργα προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενης επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 251,9 εκατ. €, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με συγχρηματοδοτούμενη ΔΔ 117,8 εκατ. €, το οποίο έχει δημιουργήσει και τη μεγαλύτερη επισφάλεια στην απορρόφηση των πόρων ΕΤΠΑ του ΕΠ, ενώ παράλληλα ωριμάζει τρία νέα έργα προς ένταξη προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα, η ΚτΠ Μ.Α.Ε., αποτελώντας τον κύριο εκτελεστικό βραχίονα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτυχή εφαρμογή του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού» της χώρας, έχει αναλάβει την υλοποίηση και διαχείριση έργων στον τομέα της πληροφορικής, επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών για τη Δημόσια Διοίκηση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από λοιπά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ή/και εθνικά προγράμματα με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή/και μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες των έργων που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ως Δικαιούχος στο πλαίσιο του ΕΠ ΜΔΤ ανήλθαν στο τέλος του 2022 σε 109 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης του ΕΠ, προκειμένου να διασφαλισθεί το ασφαλές κλείσιμο του Προγράμματος, τα έργα με Δικαιούχο την ΚτΠ θα πρέπει να συνεισφέρουν με δαπάνες στο τέλος του 2023 ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 90% αφορά στο ΕΤΠΑ, ενώ επιπρόσθετες δαπάνες ύψους 8,5 εκατ. ευρώ αναμένονται στο κλείσιμο του Προγράμματος από τις τρεις πράξεις στις οποίες η ΚτΠ Μ.Α.Ε. είναι συνδικαιούχος (1,7 εκατ. ευρώ από τα υποέργα που υλοποιεί η ΚτΠ Μ.Α.Ε.). Πολλά από τα έργα αυτά, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα και δημιουργούν σημαντική επισφάλεια στις εκτιμήσεις ολοκλήρωσής τους.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω μεγέθη, η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ως ο σημαντικότερος δικαιούχος του Προγράμματος, αναμένεται να συνεισφέρει καθοριστικά στη συνολική στοχοθεσία του με τα έργα που υλοποιεί, ενώ είναι σαφές ότι τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που διαχειρίζεται θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων, χωρίς διασφαλισμένη αντιστάθμιση/ αναπλήρωσή τους, καθώς και αντίστοιχη επιβάρυνση των εθνικών πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, και συνυπολογίζοντας τον συνολικό όγκο εργασιών της ΚτΠ, κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητάς της με εξωτερική τεχνική υποστήριξη για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων που είναι κρίσιμα για την ασφαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Αντικείμενο της Σύμβασης

Αντικείμενο του Έργου της παρούσας Σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της ΚτΠ κατά τη  διαχείριση και ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΠ ΜΔΤ. Οι υπηρεσίες του Συμβούλου αναμένεται να υποστηρίξουν την ΚτΠ στη διαδικασία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων που διαχειρίζεται στο πλαίσιο του ΕΠ ΜΔΤ και την επίτευξη των στόχων αυτού, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και ως «σημείο αναφοράς» για το σύνολο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας το συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να διασφαλισθεί το ασφαλές κλείσιμο του Προγράμματος και ειδικά του σκέλους που χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έργα που διαχειρίζεται η ΚτΠ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v