Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αδιάβροχη» η πληροφορική σε πολιτικό ρίσκο και SVB

Προσδοκίες ότι θα συνεχιστεί η ροή των δημόσιων διαγωνισμών παρά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ενδιαφέρον που δείχνουν ξένοι επενδυτές για τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου.

«Αδιάβροχη» η πληροφορική σε πολιτικό ρίσκο και SVB

Χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες εξελίσσονται μέχρι τώρα τα πράγματα στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, καθώς γεγονότα όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το αυξημένο εγχώριο πολιτικό ρίσκο, αλλά και το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας: «Στο κομμάτι των δημοσίων έργων, τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά σε ότι αφορά τα ήδη προκηρυγμένα έργα, ενώ κάποια μικρή επιβράδυνση παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις προκηρύξεις νέων projects, γεγονός που μπορεί να είναι τυχαίο και να μην σχετίζεται με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετατίθενται για τον Μάιο, με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει σαφείς οδηγίες για συνέχιση των εργασιών και των αναθέσεων νέων έργων μέχρι την τελευταία ημέρα. Ελπίζουμε ότι η εντολή αυτή θα εκτελεστεί και δεν θα ξαναδούμε φαινόμενα παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου… αφήνονταν κάτω τα μολύβια μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες».

Άλλο στέλεχος του κλάδου σημειώνει πως από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα διερευνηθούν διεξοδικά όλες οι παλαιότερες συμβάσεις του ΟΣΕ, παρατηρούνται κάποια φαινόμενα ευθυνοφοβίας, με ορισμένους κρατικούς λειτουργούς να εξαντλούν την αυστηρότητα στους διαδικαστικούς-γραφειοκρατικούς τύπους. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα μπορούσε απλά να προκαλέσει ορισμένες περιορισμένες χρονικές καθυστερήσεις και τίποτε παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εταιρείες πληροφορικής είναι ήδη φορτωμένες με υπογεγραμμένα έργα, ενώ ούτε οι διοικήσεις των ομίλων αυτών, ούτε και οι θεσμικοί επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στον κλάδο φαίνεται να ανησυχούν για το λεγόμενο ελληνικό πολιτικό ρίσκο.

«Οι ξένοι θεσμικοί που επικοινωνούν μαζί μας δεν μας έχουν θέσει μέχρι σήμερα ζήτημα πολιτικού ρίσκου. Αντιλαμβάνονται προφανώς ότι η προώθηση και η υλοποίηση των έργων πληροφορικής δεν έχει μπει στην κομματική αρένα, καθώς στο συγκεκριμένο τουλάχιστον μέτωπο τα μεγάλα πολιτικά κόμματα συμφωνούν πως τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει γρήγορα να προωθήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό», σημειώνει χρηματιστηριακός παράγοντας, συμπληρώνοντας:

«Παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών έχει γίνει εντονότερο και σε αρκετές περιπτώσεις δεν περιορίζεται απλά στο να αγοράσουν πενήντα ή εκατό χιλιάδες μετοχές μιας εταιρείας. Ρωτούν για το κατά πόσο οι εταιρείες θα μπορέσουν να εκτελέσουν τα έργα, για το πού θα βρουν εξειδικευμένα στελέχη, για το κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος και άλλα σχετικά.

Ρωτούν επίσης τις τελευταίες ημέρες για το αν θα μπορούσαν να υπάρξουν παρενέργειες στον κλάδο από την πτώχευση της Silicon Valley Bank, ή αν αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα οι ελληνικές τράπεζες και εμείς τους δίνουμε καθησυχαστικές απαντήσεις.

Οι ξένοι έχουν ήδη κατανοήσει ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν μοιάζουν με τους πολυεθνικούς κολοσσούς του κλάδου, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει αβέβαια οφέλη επόμενων δεκαετιών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ίδιοι επισκέπτονται από κοντά τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών, παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενίοτε παραγγέλνουν εκθέσεις για τις προοπτικές συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και της ελληνικής αγοράς πληροφορικής κατά τα επόμενα χρόνια».

Θετικό επίσης διατηρείται το κλίμα και στο κομμάτι του επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς αφ’ ενός η ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί μονόδρομο για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους, αφ’ ετέρου μεγάλος αριθμός αιτήσεων έχει κατατεθεί από επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στο κομμάτι της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v