Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση: Οι νέοι κωδικοί και τα μυστικά στο Ε1

Το επόμενο δεκαήμερο ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων. Ποιοι αναμένεται να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ. Προγραμματίζεται έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου που αναλογεί. Ερχεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Φορολογική δήλωση: Οι νέοι κωδικοί και τα μυστικά στο Ε1

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί το νέο έντυπο Ε1, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με χρονικό ορίζοντα την 30ή Μαρτίου.

Στο νέο έντυπο έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φορολογικών αρχών με ροπή προς τη φοροδιαφυγή, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται και η ψήφιση της διάταξης νόμου που ορίζει την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής από φυσικά πρόσωπα, εφόσον δεν προκύπτει από τη δήλωσή τους πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ.

Παράλληλα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος η παροχή έκπτωσης 3% στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος εντός της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως το τέλος Ιουλίου).

Αφού ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ αναμένεται να βάλει μπροστά και την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Απρίλιο, ώστε από τον Μάιο να ξεκινήσει η σταδιακή εξόφληση του φόρου ακινήτων σε δέκα μηνιαίες δόσεις. Κάπως έτσι, οι φορολογούμενοι που έμειναν χωρίς μηνιαίο ραντεβού με την εφορία για εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ (αν δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε δόσεις περισσότερες από τις προβλεπόμενες) τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ξαναπιάνουν το νήμα «μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει και μια δόση» από τον Μάιο, για να φτάσουμε στον Φεβρουάριο του 2024.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, με βάση τα ισχύοντα, εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο και ο ΕΝΦΙΑ σε δέκα μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Φεβρουάριο.

Λίφτινγκ στο Ε1

Ουσιαστικές αλλαγές δεν αναμένονται στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως τρέχουν «παρεμβάσεις αισθητικής», ώστε το έντυπο να είναι πιο «φιλικό» στον φορολογούμενο. Θα προστεθεί όμως ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.

Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες, αλλά εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.ά.).

Στις φετινές δηλώσεις κάνει πρεμιέρα η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων, από τις οποίες αφαιρείται ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα. Ανάλογα με τον φορολογικό συντελεστή, το κέρδος ξεκινά από 450 ευρώ και φτάνει τις 2.200 ευρώ.

Ένας ακόμα νέος κωδικός αφορά στις δαπάνες που καταβλήθηκαν το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

Χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προβλέπεται σε νόμο έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, αν και το σπορ των παρατάσεων ανθεί στην Ελλάδα πολλά χρόνια. Με διάταξη νόμου στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται η μη επιβολή προστίμου στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως εκατό (100) ευρώ (σήμερα η μη επιβολή προστίμου προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v