Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά κυνήγι η ΑΑΔΕ για φορο-υποθέσεις που παραγράφονται

Χιλιάδες φορολογούμενοι λαμβάνουν «ραβασάκια» με πρόστιμα 100 ευρώ για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2017. Αλλαγή στρατηγικής στους φοροελέγχους. Ποιοι «κινδυνεύουν».

Ξεκινά κυνήγι η ΑΑΔΕ για φορο-υποθέσεις που παραγράφονται

Μπορεί η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών να έχει περάσει στη φορολογική ιστορία αλλά χιλιάδες φορολογούμενοι δέχονται αυτές τις ημέρες ραβασάκι από την ΑΑΔΕ, γιατί δεν ήταν συνεπείς στη συγκεκριμένη υποχρέωση το 2017. Η παράλειψη της συγκεκριμένης υποχρέωσης το 2017 φέρνει τώρα προθεσμία 30 ημερών για την πληρωμή προστίμου 100 ευρώ.

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών μετρά ήδη ένα χρόνο καθώς πέρυσι στις 28 Μαρτίου εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, με την οποία έπεσαν τίτλοι τέλους από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2021. Από το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η διαδικασία αποστολής σημειωμάτων για υποθέσεις συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017 υπό παραγραφή σηματοδοτεί μια αλλαγή νοοτροπίας για την ΑΑΔΕ: το «κυνήγι» υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους ξεκινά από τον Μάρτιο και όχι από το φθινόπωρο (στην καλύτερη περίπτωση), όπως συμβαίνει τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, φορολογούμενοι με ανοιχτές υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Στο προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να λάβουν ραβασάκι από τη Διεύθυνση Συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ, εάν έχουν ανοιχτές υποθέσεις οι οποίες αφορούν:

  1. Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.
  2. Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
  3. Φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  4. Φορολογία εισοδήματος για τη χρήση 2007, εφόσον δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση καθώς για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
  5. Μη υποβολή δήλωσης χαρτοσήμου μισθωμάτων για τη χρήση 2007, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει 15ετής παραγραφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v