Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θ. Καλαντώνης: Δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους

Μέχρι σήμερα τα business plan των τιτλοποιήσεων εκτελούνται, παρότι οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και στο οικονομικό περιβάλλον και στην πλευρά της θεσμικής λειτουργίας, σημείωσε ο επικεφαλής της doValue.

Θ. Καλαντώνης: Δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις σε όσους θέλουν να διευθετήσουν τα χρέη τους

Σήμερα έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που μπορεί να χρηματοδοτήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, επεσήμανε ο Θ. Καλαντώνης της doValue στην τοποθέτησή του σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε φέτος όχι απλώς να αποφεύγει την ύφεση, αλλά και να βλέπει προοπτικές ανάπτυξης σημαντικά καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο.

Παρ’ όλα αυτά επεσήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει σημαντική πρόκληση για τη χώρα. «Να είμαστε ειλικρινείς. Εχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, που ανέρχονταν σε 109 δισ. Ο κλάδος μας έχει ρυθμίσει δάνεια 35 δισ. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουμε στόχο πάνω από 3 δισ. Αλλά μένουν ακόμη πολλά που θα πρέπει ή να ρυθμιστούν ή να οδηγηθούν στην ρευστοποίηση των εγγυήσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας – αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία μιας οικονομίας».

«Δεσμευόμαστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να διευθετήσουν την οφειλή τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες. Ακούμε συνεχώς τα παράπονα – και προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τη λειτουργία μας. Κάνουμε επενδύσεις για το σκοπό αυτό».

Καταλαβαίνουμε ότι όλοι επιδιώκουν την ελάφρυνση ενός χρέους που τους βαραίνει αλλά είμαστε διαχειριστές - έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εκείνους που μας ανέθεσαν τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους και εξίσου απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία που έχει εγγυηθεί τα δάνεια των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή.

Σε ότι αφορά την πορεία των τιτλοποιήσεων εκτίμησε ότι μέχρι σήμερα τα business plan εκτελούνται, παρότι οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και στο οικονομικό περιβάλλον και στην πλευρά της θεσμικής λειτουργίας. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί θετική εξέλιξη όχι γιατί αλλάζει κάτι στις ενέργειες που θα γίνονταν ή στην έκβαση κάθε υπόθεσης, αλλά επειδή αποτρέπει μια χρονική καθυστέρηση που θα ήταν τελικά επιβαρυντική για όλους – και για τους οφειλέτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v