Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται νέος μηχανισμός για καλύτερη απορρόφηση κρατικών ενισχύσεων

Υποστηρικτικός μηχανισμός για την καλύτερη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων δημιουργείται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στην «Δημιουργία πλατφόρμας ενδοδικτυακής επικοινωνίας».

Στήνεται νέος μηχανισμός για καλύτερη απορρόφηση κρατικών ενισχύσεων

Η καλύτερη διαχείριση και απορρόφηση κρατικών ενισχύσεων είναι ο στόχος του έργου «Δημιουργία πλατφόρμας ενδοδικτυακής επικοινωνίας» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εφαρμογή του νομικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο είναι  εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική και είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μηχανισμού ελέγχου και  παρακολούθησης των διαδικασιών χορήγησης κρατικών ενισχύσεων.

Αυτό προϋποθέτει τη διαρκή και  άμεση επικοινωνία της Κεντρικής Μονάδας Κεντρικών Ενισχύσεων (ΚεΜΚΕ) του ΥπΟικ με το δίκτυο των  Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ) άλλων Υπουργείων, προκειμένου να είναι δυνατόν να διατυπώνονται αμέσως ερωτήματα από τους εμπλεκόμενους φορείς, να αξιολογούνται έγκαιρα  προτεινόμενα σχέδια χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, να εντοπίζονται πιθανές εμπλοκές στις διαδικασίες χορήγησης και να επιλύονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικά προβλήματα συμβατότητας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών εργαλείων για την  ενδυνάμωση της άμεσης επικοινωνίας της Κεντρικής Μονάδας Κεντρικών Ενισχύσεων και του δικτύου των Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων και τον ψηφιακό  μετασχηματισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 70.060 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24%. (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 56.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ: 13.560)

Τα δικαιώματα προαίρεσης, αφορούν την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και  ανέρχονται στο ποσό των 22.523,60 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%. (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 18.164,19 ευρώ, πλέον ΦΠΑ: 4.359,41 ευρώ) 

Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η διάρκεια υλοποίησης των φάσεων της σύμβασης ορίζεται σε επτά μήνες, ενώ η μέγιστη διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε δώδεκα μήνες. Η μέγιστη διάρκεια της σύμβασης υπολογίζεται ως το άθροισμα του χρόνου υλοποίησης της κάθε φάσης και του χρόνου που θα απαιτηθεί για την οριστική παραλαβή των ενδιάμεσων παραδοτέων συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας επανυποβολής παραδοτέων που περιγράφεται στη διακήρυξη. 

Συνοπτική Περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Αντικείμενο του έργου

Το παρόν έργο στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας και συνεργασίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚεΜΚΕ) και του δικτύου των Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών  Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ), σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, μέσω της εισαγωγής κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων / λύσεων για την αναβάθμιση της επικοινωνίας εντός του Δικτύου (ΚεΜΚΕ-ΑΜΚΕ). Αντικείμενο  του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία πλατφόρμας ενδοδικτυακής επικοινωνίας της ΚεΜΚΕ και των ΑΜΚΕ άλλων Υπουργείων, προκειμένου να καταστεί άμεση και αποδοτική η μεταξύ τους συνεργασία.

Ειδικότερα, το εν λόγω έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την παραμετροποίηση και την  εγκατάσταση λογισμικού για τη δημιουργία πλατφόρμας ενδοδικτυακής επικοινωνίας μεταξύ των  στελεχών της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚεΜΚΕ) του Υπουργείου Οικονομικών και των  Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ), των Υπουργείων.

Σκοπός της λειτουργίας της πλατφόρμας ενδοδικτυακής επικοινωνίας είναι η αποτελεσματική  συνεργασία μεταξύ της ΚεΜΚΕ και των ΑΜΚΕ για την άμεση επικοινωνία και την επίλυση θεμάτων  κρατικών ενισχύσεων.

Η πλατφόρμα ενδοδικτυακής επικοινωνίας οφείλει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες  λειτουργίες:

  • Αποτύπωση των διαδικασιών και των ροών εργασίας της ΚεΜΚΕ
  • Αποτύπωση ενδεικτικών προθεσμιών για ΚεΜΚΕ, ΑΜΚΕ και λοιπών εμπλεκόμενων χορηγουσών αρχών με παράλληλη παρακολούθησή τους
  • Σύστημα διαχείρισης υποθέσεων – γνωμοδοτήσεων κρατικών ενισχύσεων
  • Μοντελοποίηση της διαχείρισης υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων
  • Ανάθεση σε χρήστες συγκεκριμένων επιπέδων πρόσβασης
  • Παρακολούθηση χρεωμένων υποθέσεων ανά υπάλληλο
  • Διασύνδεση με υφιστάμενα Πληροφοριακά Συστήματα (π.χ. Docutracks) Διακήρυξη ηλεκτρονικού ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για το έργο: «Δημιουργία πλατφόρμας ενδοδικτυακής επικοινωνίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v