Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 95 έτη η περίοδος παραχώρησης της ΧΡΩΠΕΙ

Κρίθηκε ότι η επένδυση δεν θα ήταν βιώσιμη εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου των 45 ετών. Τα πρώτα ναυάγια στον διαγωνισμό και τα επόμενα βήματα.

Στα 95 έτη η περίοδος παραχώρησης της ΧΡΩΠΕΙ

Από 45 σε 95 έτη αυξάνεται ο χρόνος παραχώρησης του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ από τον ΕΟΦ στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή, για το ακίνητο στο οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο πάρκο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην Αθήνα.

Ο λόγος της χρονικής επέκτασης της παραχώρησης αποφασίστηκε διότι η επένδυση, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, δεν θα ήταν βιώσιμη εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου των 45 ετών. Έρχεται δε σε συνέχεια των «ναυαγίων» και των παρατάσεων των διαγωνισμών που έχουν προκηρυχθεί για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Ο αρχικός διαγωνισμός ματαιώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε στην αρχή του χρόνου, για να γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης με την αξιοποίηση και πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών την 28η Μαρτίου. Όμως το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν σήμερα το πρωί στο Euro2day.gr, την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών θα είναι στα τέλη Μαΐου.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι μέχρι τις αρχές του 2022 θα είχε αναδειχθεί ο ανάδοχος όπου θα ξεκινούσε να οικοδομεί την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στη χώρα. Ένα χρόνο και μετά από αυτό το ορόσημο, αναζητείται ακόμη ο ανάδοχος.

Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων. Επίσης, υπολογίζεται να αναπτυχθούν 35.700 τ.μ., όπου στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις υπολογίζεται πως θα φιλοξενηθούν τμήματα R&D μεγάλων επιχειρήσεων, Start Ups, Spin Offs, Incubators, Accelerators και Ερευνητικά Κέντρα. Το ακίνητο περιήλθε στη χρήση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Δεκέμβριο του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v