Eurocontrol: Τρία σενάρια για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη

Τρία σενάρια εξετάζονται για το πότε ο αριθμός των πτήσεων θα επιστρέψει σε αυτόν του 2019, προ της πανδημίας.

Eurocontrol: Τρία σενάρια για τις αερομεταφορές στην Ευρώπη

Το 2025 αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας.

Όπως επισημαίνεται, από τον Οκτώβριο του 2022, ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη αποκαθίσταται με βάση το βασικό σενάριο του Eurocontrol. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των πτήσεων στη Γηραιά Hπειρο το 2023 και το 2024 έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, χάρη στη συνεχιζόμενη έντονη ζήτηση που διαπιστώνεται βάσει των κρατήσεων και των ισχυρών τουριστικών ροών στη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Eurcontrol, ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 2019, δηλαδή 11,1 εκατ. το 2025, στο βασικό σενάριο. Μετά το 2025, η αύξηση των πτήσεων αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 1,5% ετησίως στη βασική πρόβλεψη, λόγω της έντονης αβεβαιότητας που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει τα επόμενα 7 χρόνια, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων όπως ο υψηλός πληθωρισμός.

Στο αισιόδοξο σενάριο, ο αριθμός των πτήσεων θα αποκατασταθεί πλήρως το 2024, ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει πλήρη επάνοδο στα προ πανδημίας νούμερα μετά το 2029.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τον Οργανισμό, περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ή άλλα απρόβλεπτα γεγονότα (π.χ. φυσικές καταστροφές) μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτή την πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι το 2022 ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 9,2 εκατ. και ήταν μειωμένος κατά 17% σε σχέση με το 2019. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης ο αριθμός των πτήσεων το 2022 υπερέβη τα επίπεδα του 2019, με τα κράτη της νότιας και της βορειοδυτικής Ευρώπης να καταγράφουν αρνητική απόκλιση μεταξύ 2% και 20% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα.

Οι χώρες στη Βόρεια Ευρώπη επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Ουκρανία να σημειώνει τεράστια μείωση πτήσεων, σε ποσοστό 90%, για το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v