Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά δάνεια: Πάγος για ένα χρόνο σε Euribor-Libor

«Επιβράβευση» των τραπεζών στους ενήμερους δανειολήπτες. Εξασφαλίζεται σταθερό επιτόκιο χωρίς αλλαγή της σύμβασης. Περί τα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος.

Στεγαστικά δάνεια: Πάγος για ένα χρόνο σε Euribor-Libor

Επιβράβευση των ενήμερων δανειοληπτών μέσω της «ντρίπλας» του «κλειδώματος» του επιτοκίου βάσης στα επίπεδα που ήταν την 30η Μαρτίου 2023 ετοιμάζουν οι τράπεζες για όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ουσιαστικά, με το νέο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα έχει ισχύ για 12 μήνες, οι τράπεζες θα αναλάβουν να καλύψουν την επιπλέον αύξηση του euribor αλλά και του libor για όσα δάνεια έχουν δοθεί με ελβετικό φράγκο.

Σήμερα το euribor 3μηνου, πάνω στο οποίο βασίζεται η τιμολόγηση του 90% των στεγαστικών δανείων, κινείται άνω του 3%, στο 3,04% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 50 μονάδες βάσης καθώς έπονται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το κόστος που σύμφωνα με πηγές διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ θα το αναλάβουν οι τράπεζες και, με βάση τις ίδιες πηγές, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης του πελάτη/δανειολήπτη. Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.

Συσκέψεις

Οι τράπεζες έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς πρόθεση είναι το πρόγραμμα να κλειδώσει άμεσα και να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σαφώς πριν το Πάσχα.

Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συζητούσαν την πρόταση αυτή τον τελευταίο μήνα και ήδη στην πρόσφατη συνάντηση (την προηγούμενη Δευτέρα) που έγινε στο υπουργείο, οι διοικήσεις των τραπεζών ενημέρωσαν σχετικά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Διπλό όφελος

Αν στην διάρκεια των 12 μηνών το eurobor πέσει χαμηλότερα από το επίπεδο που θα το κλειδώσουν οι τράπεζες, τότε ο δανειολήπτης θα επωφεληθεί.

Διπλά κερδισμένοι, σίγουρα, θα είναι οι ευάλωτοι οικονομικά οι οποίοι λαμβάνουν και την επιδότηση του 50% της αύξησης που έχει υποστεί η μηνιαία δόση τους από το καλοκαίρι του 2022 έως και σήμερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v