Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εφορία... επιτίθεται με 179.000 ελέγχους!

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει κινητοποίηση ΔΟΥ, ΥΕΔΔΕ και τελωνείων. Ο στόχος είναι τα συνολικά φετινά έσοδα να ξεπεράσουν τα 59 δισ. ευρώ. Κυνήγι και για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Εφορία... επιτίθεται με 179.000 ελέγχους!

Με 179.000 ελέγχους και 15.000 διασταυρώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί και φέτος να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Η πασχαλινή περίοδος δίνει το έναυσμα για εντατικοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι κορυφώνονται κάθε χρόνο καθώς οδεύουμε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου.

Ο απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2022, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει ελεγκτικούς στόχους και φιλοδοξίες ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων φορολογουμένων - εφορίας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, με το 95% των αιτημάτων να διεκπεραιώνεται μέσα σε 90 ημέρες, σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμισμένων οφειλών αλλά και application ΑΑΔΕ στο κινητό για καλύτερη εξυπηρέτηση.

Στην περίπτωση που δεν καταβληθεί μία δόση, οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονται για τις συνέπειες, εφόσον χαθεί η ρύθμιση. Παράλληλα, άμεσα αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν και μέσω των κινητών τους να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στο μέτωπο των ελέγχων προβλέπεται:

  • Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
  • Διενέργεια από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών.
  • Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.
  • Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).
  • Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία.
  • Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία.
  • Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

Με το καλό (μέσω της κλασικής διαδικασίας βεβαίωσης και πληρωμής φόρων και ρυθμίσεις) ή με το άγριο (κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης), υπολογίζεται να εισπραχθούν συνολικά 59,059 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 41,131 δισ. ευρώ έσοδα Φορολογικής Διοίκησης και 15,992 δισ. ευρώ έσοδα τελωνείων.

Επιπλέον το 2023 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 3 στα δέκα ευρώ (31% για την ακρίβεια) των νέων βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στη διάρκεια του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v