Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογική δήλωση: Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί του Ε3

Ποια στοιχεία αντλεί η Εφορία από τα διασυνδεδεμένα συστήματα και βρίσκονται προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο. Αναλυτικός οδηγός από την ΑΑΔΕ.

Φορολογική δήλωση: Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί του Ε3

Μια σειρά κωδικών που αφορούν κυρίως στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, πληροφοριακά στοιχεία (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟ.Υ πρώτης υποβολής) αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης, αλλά και δεδομένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, θα είναι φέτος προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε3.

Η προσυμπλήρωση γίνεται για λόγους διευκόλυνσης και τα στοιχεία δεν είναι δεσμευτικά, γεγονός το οποίο σημαίνει πως μπορούν να τροποποιηθούν από το φορολογούμενο.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από το φορολογικό έτος 2022 προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα.

Έσοδα τα οποία διαβιβάζει ο λήπτης και όχι ο εκδότης και τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί από τον εκδότη, προσυμπληρώνονται στη στήλη «Σύνολο» του κωδ. 562 (Λοιπά συνήθη έσοδα) του Πίνακα Ζ1. Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και:

  • η ΔΟΥ υποβολής
  • η διαχειριστική περίοδος
  • η κατηγορία βιβλίων εφόσον τηρούνται βιβλία και ο κωδικός αριθμός κύριας δραστηριότητας (ΚΑΔ)
  • ο ΑΦΜ

Επίσης, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3 προ-συμπληρώνονται, αντίστοιχα, τρία πεδία, με την:

  • ημερομηνία πρώτης έναρξης
  • ημερομηνία έναρξης, η οποία ισχύει κατά το τρέχον φορολογικό έτος (εφόσον δηλαδή δεν έχει προηγηθεί διακοπή εργασιών πριν το φορολογικό έτος 2021)
  • ημερομηνία διακοπής εργασιών, εφόσον αυτή πραγματοποιήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021.

Τα προ-συμπληρωμένα στοιχεία τροποποιούνται, εφόσον προηγηθεί ενημέρωση του μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

Προσυμπληρώνονται, επίσης:

  • ο κύκλος εργασιών με δεδομένα των δύο προηγούμενων ετών, οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί επιχείρησης / ενεργά τερματικά POS και ePOS.
  • ο νέος κωδ. 012 «έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ν.4172/2013 για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
  • Ο νέος κωδ. 013 «Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος παρ. 3 α άρθρ. 31 ν.3986/2011» με βάση τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ
  • Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (παρ.3α,αρθρ 31 ν.3986/2011) με βάση τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ο νέος κωδ. 013 και η νέα γραμμή «Μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης» για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022 θα προσυμπληρωθούν με βάση τα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ από το ΠΣ Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει σχετικά τους δικαιούχους της εξαίρεσης με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

*Δείτε τον οδηγό της ΑΑΔΕ για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v