Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πυρετός» διαγωνισμών από την ΚτΠ

«Γκάζι» πατά τις τελευταίες εβδομάδες η διοίκηση της ΚτΠ, με την κατακύρωση δεκάδων σημαντικών έργων και τη δημοπράτηση νέων για την ψηφιοποίηση του κράτους.

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πυρετός» διαγωνισμών από την ΚτΠ

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τρέχει η Κοινωνία της Πληροφορίας, προκειμένου να προλάβει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα που θα εξασφαλίσουν το ψηφιακό αύριο της χώρας.

Το προηγούμενο εξάμηνο η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε στις προκηρύξεις 44 έργων συνολικού προϋπολογισμού 507.630.641 ευρώ ενώ το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να δημοπρατηθούν 55 έργα συνολικού προϋπολογισμού 307.310.920,81 ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Κοινωνία της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης, μιλώντας στο Euro2day.gr, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που έρχονται για την ψηφιακή εξέλιξη της χώρας. Όλες μας οι δράσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Με επίκεντρο τον πολίτη. Φιλοδοξία μας είναι η ψηφιακή πρόοδος να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό που θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να αλλάξει οριστικά σελίδα. Κινούμαστε, λοιπόν, σε τρεις άξονες: την ψηφιοποίηση του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών του Δημοσίου, τη διαρκή αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τον επανασχεδιασμό του κράτους με επίκεντρο τον πολίτη».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΚτΠ, το επόμενο εξάμηνο έρχονται δημοπρατήσεις σημαντικών έργων μεταξύ των οποίων:

  • Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου βελτίωσης οργανωτικής  λειτουργίας της  ΕΓΔΙΧ για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών υποστήριξης της βιωσιμότητας των ΜμΕ προϋπολογισμού 1.628.130 ευρώ, που προγραμματίζεται για δημοπράτηση τον Σεπτέμβριο του 2023.
  • Δίκτυο ασφαλούς πρόσβασης και αναβάθμισης δικτυακής υποδομής Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2023.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων προϋπολογισμού 12.322.856,60 ευρώ, για τον Μάιο 2023.
  • Ε- Ιχθυόσκαλα προϋπολογισμού 6.325.922,00, για τον Μάιο 2023.
  • Αναμόρφωση συστήματος ταχυδρομικών κωδικών της χώρας, προϋπολογισμού 2.145.324 ευρώ, που προγραμματίζεται για τον Μάιο 2023.
  • Ψηφιακή εφαρμογή εκτιμητικής διαδικασίας  ΕΛ.Γ.Α. με προϋπολογισμό  1.635.138,40 ευρώ και προγραμματισμό για τις επόμενες ημέρες.
  • Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΑΣΕΠ & νέο περιβάλλον προσλήψεων δημόσιου τομέα προϋπολογισμού 4.600.400 ευρώ, προς δημοπράτηση άμεσα.       
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΑΣΕΠ, προϋπολογισμού  7.588.800 ευρώ, με προγραμματισμό τον Μάιο.
  • Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (E-MHTE), προϋπολογισμού 10.185.732 ευρώ, προγραμματισμένο τον Μάιο 2023.
  • MY-TEKA προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ, για τον Μάιο.
  • Σύστημα παρακολούθησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων προϋπολογισμού 80.080.564 ευρώ, με προγραμματισμό τον Ιούνιο.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών και ωρολογίου προγράμματος για σχολεία με στόχο τη γνωστική ανάπτυξη νηπίων από 3 μηνών έως 4 ετών για την προετοιμασία τους για ομαλή ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προϋπολογισμού  17.949.000 ευρώ, με προγραμματισμό τον Ιούνιο.
  • Επιτήρηση αγοράς, με προϋπολογισμό 9.833.200 ευρώ, για τον Μάιο. 
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΟΣΥ, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ και σχεδιασμό για τον Μάιο.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός ΣΤΑΣΥ, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ και σχεδιασμό για τον Μάιο.
  • ΟΣΥ, προϋπολογισμού 34.312.198 ευρώ, με προγραμματισμό τον Ιούνιο.
  • Αναβάθμιση πληροφοριακού συστήματος  ENGAGE, προϋπολογισμού  9.300.000 ευρώ, με προγραμματισμό για τον Μάιο.
  • ΕΑΣ, προϋπολογισμού 5.580.000 ευρώ, με προγραμματισμό τον Μάιο.
  • Υπηρεσίες αποσύνδεσης /μετεγκατάστασης/Συγχώνευσης και αναβάθμισης φορέων, προϋπολογισμού  7.384.975 ευρώ, εντός του Μαΐου 2023.

Έργα σε προχωρημένο στάδιο

Στην τελική ευθεία εισέρχονται, με την κατάθεση οικονομικών προσφορών, δύο έργα ψηφιοποίησης συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ., ενώ οριστικός ανάδοχος αναδείχθηκε για δυο έργα cloud, αξίας 128,1 εκατ. Το μεγαλύτερο, με προϋπολογισμό 145,7 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, έχει προσελκύσει 8 προσφορές. Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ΟΤΕ, Vodafone, Nova συμμετέχουν στο έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις υπόλοιπες εταιρείες να είναι οι Intrasoft International, Unisystems και Globitel.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων - Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

Στο δεύτερο έργο ψηφιοποίησης που προχώρησε με την κατάθεση οικονομικών προσφορών, προϋπολογισμού 24,6 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και αφορά το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, προσήλθε μόνο η Vodafone. Η χρηματοδότηση προέρχεται επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης και την ψηφιακή αρχειοθέτηση - ψηφιοποίηση του αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 65.000.000 σελίδες.

Το έργο  «Παροχή Νεφο Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών Cloud Services» κατοχυρώθηκε στον ΟΤΕ αντί του συνολικού ποσού των 108,7 με ΦΠΑ. Η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης και να αναθέσει έως 50% του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης με το ίδιο ως άνω συμβατικό αντάλλαγμα.

Παράλληλα κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία Space Hellas - Netcompany - Intrasoft - Uni Systems, αντί του συνολικού ποσού 19,4 εκατ. (περιλαμβάνεται ΦΠΑ) το έργο «Προμήθεια υποδομής για παροχή υπηρεσιών Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους υπό την μορφή IaaS» της πράξης «G-Cloud Next Generation». Το δικαίωμα προαίρεσης που δύναται να ενεργοποιήσει η αναθέτουσα αρχή είναι 11,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών των μονάδων Υγείας, προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης σε οκτώ κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, αλλά και όμιλοι από άλλους κλάδους, όπως η Μυτιληναίος και η Globiled.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση 55 εκατ. σελίδων χαρτιού των Γενικών Αρχείων του Κράτους, προϋπολογισμού 29 εκατ., που κατακυρώθηκε στη Nova. Η σύμβαση βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Προϋπολογισμό γύρω στα επτά εκατ. ευρώ έχει ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας, που βρίσκεται στο στάδιο τεχνικής αξιολόγησης και πρέπει να έχει απόφαση κατακύρωσης εντός δεκαπενθημέρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v