Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΕΦΚΑ βγάζει προς αξιοποίηση το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur»

Προϋπόθεση είναι η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 18 εκατ. ευρώ, με στόχο τη λειτουργία του ακινήτου ως ξενοδοχείου τουλάχιστον 4 αστέρων. Μειωμένο κατά 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική απόφαση του e-ΕΦΚΑ το ελάχιστο ποσό της επένδυσης.

Ο ΕΦΚΑ βγάζει προς αξιοποίηση το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur»

Ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του επιχειρεί να αξιοποιήσει εκ νέου ο e-ΕΦΚΑ (Ηλεκτρονικός Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Ο λόγος για το ακίνητο της οδού Σωκράτους 65-67, το οποίο στέγαζε το ξενοδοχείο «Ambassadeur» και για πολλά χρόνια φιλοξένησε και το Παλαιό Εφετείο Αθηνών, με το ελάχιστο ποσό της απαιτούμενης επένδυσης να μειώνεται αυτή τη φορά κατά 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική απόφαση του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, με βάση τους όρους του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με κατάθεση κλειστών προσφορών, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκμίσθωση του ακινήτου είναι η υλοποίηση από την πλευρά του μισθωτή επενδυτικού προγράμματος ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, με στόχο τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου με προδιαγραφές τουλάχιστον 4 αστέρων. Το ύψος του επενδυτικού προγράμματος είναι χαμηλότερο σε σχέση με την αρχική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ, που όριζε ως ελάχιστο ποσό της επένδυσης τα 24 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ., θα είναι 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης 10 ακόμη ετών. Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση του ακινήτου και η επίτευξη υψηλής προσόδου για τον Οργανισμό σε συνεργασία με τον διαχειριστή του ξενοδοχείου (hotel οperator), ο οποίος θα έχει εμπειρία στη διαχείριση τουλάχιστον τριών ξενοδοχείων τουλάχιστον 4 αστέρων, ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα έχει δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων.

Το ξενοδοχείο θα λειτουργεί με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ελληνικής πρωτεύουσας, σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός της Αθήνας ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και η πόλη ανακτά τη δυναμική της ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου έχει βρεθεί στο επίκεντρο εδώ και χρόνια. Κατά το παρελθόν, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο κτίριο, προκηρύσσοντας δύο φορές αντίστοιχο διαγωνισμό, ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Όπως ανέφεραν τότε πηγές της αγοράς, οι δύο βασικές παράμετροι εξαιτίας των οποίων δεν ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί ήταν αφενός το απαιτούμενο ύψος της επένδυσης, λόγος για τον οποίο ενδεχομένως και αυτή τη φορά να τροποποιήθηκαν οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού και αφετέρου η τοποθεσία του ακινήτου σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, πλησίον της Ομόνοιας.

Προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου έγινε και το 2020, όταν ο τότε υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση του υπουργείου Τουρισμού και τη συστέγασή του με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΕΟΤ στο εν λόγω ακίνητο, κάτι το οποίο τελικά επίσης δεν προχώρησε.

Μέχρι το 1980, στο ακίνητο λειτουργούσε το ξενοδοχείο α’ κατηγορίας «Ambassadeur», δυναμικότητας 200 δωματίων. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου 20 έτη. Στη συνέχεια στο κτίριο λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το έτος 2000 και έκτοτε είναι κενό.

«Το ακίνητο είναι χωροθετημένο σε μία ιστορικά κατοχυρωμένη περιοχή κεντρικών χρήσεων, με πολλές δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς, αλλά και στο σταυροδρόμι αρκετών εντοπισμένων αγορών και χρήσεων, με παραδοσιακές αγορές τροφίμων, ξενοδοχεία πολλών και διαφορετικών κατηγοριών, πολιτιστικές χρήσεις, εκπαίδευση κ.λπ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στους όρους του διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v