Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλές πτήσεις στη δεύτερη ευκαιρία για τα χρέη στα Ταμεία

Σχεδόν 200.000 οφειλέτες μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, όμως μόλις 10.000 έχουν υποβάλει αίτηση. Περιθώριο έως τα τέλη Ιουλίου. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν και τι πρέπει να προσέχουν.

Χαμηλές πτήσεις στη δεύτερη ευκαιρία για τα χρέη στα Ταμεία

Μόλις το 5% των οφειλετών που έχασαν κάποιες από τις ρυθμίσεις του παρελθόντος, έχουν υποβάλει αίτηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να επανενταχθούν σε αυτές ή να καλύψουν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, που ήταν ασυνεπείς.

Το ενδιαφέρον αυξάνεται σταδιακά, χωρίς όμως να καταγράφει σημαντικές επιδόσεις η συμμετοχή επανένταξης στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων. Οι αιτήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν χαμηλές πτήσεις, αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχει λίγο πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ενώ τις πρώτες 15 ημέρες το ενδιαφέρον αφορούσε περίπου το 0,5% με 0,8% των συνολικών οφειλετών στους οποίους απευθύνονται οι νέες ευνοϊκές διατάξεις, πλέον περίπου το 5% όσων έχουν χάσει κάποια ρύθμιση, έχουν υποβάλει αίτηση αναβίωσής της.

Αναλυτικά, στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, έχουν υποβληθεί για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 72 δόσεων (σ.σ. ρύθμιση Covid) συνολικά 3.909 αιτήσεις και ήδη έχουν συνολικά ολοκληρωθεί 2.614 ρυθμίσεις, καθώς οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται χειρόγραφα. Άλλες 5.998 αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν -σε αυτή την περίπτωση γρήγορα, καθώς η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω αυτοματοποιημένης υπηρεσίας- και αφορούν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 72 δόσεων, για όσους δεν είχαν καταβάλει δόσεις το διάστημα κατά το οποίο σοβούσε η ενεργειακή κρίση (Σεπτέμβριος 2021 - Δεκέμβριος 2022).

Βέβαια, συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν χαθεί περισσότερες από 195.000 ρυθμίσεις. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει πως μόλις το 5% των οφειλετών έχουν υποβάλει αίτηση για επανένταξη σε αυτή την ευνοϊκή διαδικασία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα και κυρίως μετά τις εκλογές, θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους οφειλέτες να ξαναμπούν σε ρύθμιση, αποκτώντας έτσι και ασφαλιστική ενημερότητα. Το περιθώριο άλλωστε που δίνεται στους μη μισθωτούς για την απόκτηση ασφαλιστικής ενημερότητας είναι έως το τέλος του Μαΐου. Να σημειωθεί πάντως ότι η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων και στις δύο περιπτώσεις αναβίωσης των ρυθμίσεων είναι η 31η Ιουλίου, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να ελπίζουν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί εκ νέου κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές.

Προσοχή όμως. Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έχουν μόνο όσοι έχουν παλαιά χρέη τα οποία είχαν εντάξει είτε στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις είτε σε αυτήν των 72 μηνιαίων δόσεων, που εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω Covid-19.

Συγκεκριμένα, η αναβίωση αφορά δόσεις που χάθηκαν μέχρι 01/02/2023 και επιτυγχάνεται με την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης.

Μάλιστα, σε περίπτωση και νέων οφειλών, θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν αυτές σε πάγια ρύθμιση έως 31/7/2023, η οποία θα πρέπει να τηρείται και μετά να αναβιώσει η παλαιά ρύθμιση.

Αναφορικά με τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για μερικώς συνεπείς οφειλέτες που παραμένουν συνεπείς για τις λοιπές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, η δυνατότητα δίνεται μόνο για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Επίσης, μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες που εκτός από τις οφειλές 9/21-12/22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 01/11/2021, αλλά και όσοι αναβίωσαν επίσης τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v