Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Βερβεσός: Μείζον ζήτημα η εμμονή Κατρούγκαλου στον ασφαλιστικό του νόμο

Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, επισημαίνει.

Δ. Βερβεσός: Μείζον ζήτημα η εμμονή Κατρούγκαλου στον ασφαλιστικό του νόμο

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, σε σημερινή δήλωσή του-απάντηση στη χθεσινή αναφορά του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του νομικού πλαισίου που καταργήθηκε, με το οποίο συνδέεται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνει δε ότι ο «νόμος Κατρούγκαλου» που επέβαλε «επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Ο "νόμος Κατρούγκαλου", που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε κυβέρνηση, που σήμερα βάλλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v