Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «στόχαστρο» παγκόσμιων επενδυτών οι ελληνικές startups

Με «γεμάτα χέρια» από επενδυτικά κεφάλαια αλλά και συνέργειες μεταξύ τους γύρισαν οι δεκάδες startups της χώρας μας που συμμετείχαν στην έκθεση Beyond 4.0 στη Θεσσαλονίκη.

Στο «στόχαστρο» παγκόσμιων επενδυτών οι ελληνικές startups
O Μιχάλης Στάγκος, συνδιοργανωτής της BEYOND και εκ των ιδρυτικών της L-Stone capital

Οι Έλληνες μπήκαν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά καινοτόμων επιχειρήσεων και όπως φαίνεται, έχουν κεντρίσει το μεγάλο ενδιαφέρον παγκόσμιων επενδυτών.

Τα μηνύματα για επενδύσεις Ευρωπαίων -και όχι μόνο- Business Angels σε ελληνικές startups ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα από το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (EBAN) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), που πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της Έκθεσης BEYOND, με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN).

Σύμφωνα με τον Jacopo Losso, Director of Secretariat, EBAN, στόχος του Συνεδρίου ήταν να ενώσει το διεθνές επενδυτικό οικοσύστημα με το τοπικό startup οικοσύστημα και να θέσει την Ελλάδα -και ειδικά τη Θεσσαλονίκη- στο προσκήνιο της επιχειρηματικότητας. Προσκεκλημένοι ήταν περισσότεροι από 450 επενδυτές και 100 startups.

Οι νεοσύστατες εταιρείες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές τους σε επενδυτές και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι οποίοι έδειξαν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τους Έλληνες startuppers να αναμένουν σημαντικά κεφάλαια μέσα στο 2023. Την ίδια στιγμή, ελληνικές και διεθνείς startups ήρθαν σε επαφή ανταλλάσσοντας καινοτόμες ιδέες και καταστρώνοντας την επόμενη κοινή τους πορεία μέσα από συνέργειες. 

Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που βρέθηκαν στην  έκθεση έχουν αναπτύξει καινοτόμες ιδέες που αφορούν στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, του τουρισμού, της υγείας κ.α.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Jacopo Losso αναφέρθηκε στη ραγδαία -όπως τη χαρακτήρισε- εξέλιξη των startups στη χώρα μας, τονίζοντας πως οι «επενδυτικοί άγγελοι» μπορούν να βρουν πολλές ευκαιρίες.

Κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, υπογράμμισε με έμφαση ότι «στην Ελλάδα έχετε εκπληκτικά ταλέντα, αλλά και επιχειρηματίες και παράλληλα δυνατή κοινότητα Angels. Βέβαια, υπάρχει χώρος για περαιτέρω εξέλιξη και αύξηση και της επενδυτικής κοινότητας».

Ο μεν επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Business Angels EBAN, Peter Jungen, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συγκυρία στην Ελλάδα εκτός των πολιτικών εξελίξεων και λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εκπρόσωποι του βρετανικού δικτύου business angels «Cambridge Angels» και του ελβετικού SICTIC δήλωσαν ετοιμότητα να επενδύσουν σε ελληνικές startups που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.), υπό την προϋπόθεση βέβαια των πειστικών προτάσεων.

Γενικότερη τάση που διαφάνηκε, εξάλλου, από τις εργασίες του συνεδρίου είναι ότι τα επόμενα χρόνια οι περισσότερες επενδύσεις από Business Angels θα κατευθυνθούν σε καινοτόμες startups στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα των Business Angels αριθμεί σήμερα περί τους 40.000 ιδιώτες επενδυτές, με μέσο όρο επένδυσης ανά εταιρεία της τάξης των 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της EBAN, Selma Prodanovic, πάντως, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους Business Angels, που με τη σειρά τους χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση και networking.

Κυοφορούνται αυτή τη στιγμή 4 - 5 συμφωνίες με ελληνικά startups

O Μιχάλης Στάγκος (φωτ.), συνδιοργανωτής της BEYOND και εκ των ιδρυτικών μελών της L-Stone capital, περιέγραψε, μιλώντας στο Euro2day.gr, το πώς κατάφερε να φέρει τον Jacopo Losso, διευθυντή του EBAN, τον Νοέμβριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη και τον έπεισε να γίνει η εκδήλωση εκεί. 

«Στόχος μας είναι να χτίσουμε ακόμα καλύτερα το οικοσύστημα, οι επενδυτές να δουν καλύτερες ομάδες και για όλους να καταστεί σημείο συνάντησης η BEYOND» σημείωσε.

«Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να πείσουμε το EBAN να κάνει την ενεργοποίηση στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι η συνδεσιμότητα των πτήσεων είναι αισθητά μικρότερη απ’ ό,τι στην Αθήνα. Τα καταφέραμε όμως, σε συνεργασία με τον Πάνο Κετικίδη, πρόεδρο της Ζώνης Καινοτομίας και συνιδρυτή του HeBAN, του ελληνικού βραχίονα καθώς και με τη στήριξη του Enterprise Greece και ιδιαίτερα του Μαρίνου Γιαννόπουλου».

«Αποτέλεσμα ήταν η θετική έκπληξη και των 450 επενδυτών που ήρθαν, για την ωριμότητα του ελληνικού οικοσυστήματος, εξ ου και κυοφορούνται αυτή τη στιγμή 4 - 5 συμφωνίες με ελληνικά start ups» υπογράμμισε.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 100 startups ενώ ο κ. Στάγκος ανέφερε ότι «δεδομένης και της διοργάνωσης του EBAN Conference, ωστόσο, θα θέλαμε να είναι και τα 742 εγγεγραμμένα μέλη του ELEVATE GREECE». 

Ο κ. Στάγκος είπε ότι «για εμάς ως L-Stone ήταν σημαντική η διάδραση με άλλα funds, τόσο για το κομμάτι των συνεπενδύσεων όσο και για follow on investments. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία 450 επενδυτών της παγκόσμιας κοινότητας έδωσε σημαντική υπεραξία στην έκθεση».

«Beyondai App»

Για πρώτη φορά οι εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους και την εφαρμογή «Beyondai App», που έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να λαμβάνει γενικότερες πληροφορίες για την έκθεση και να κλείνει ραντεβού με τους εκθέτες.

Παράλληλα στη διοργάνωση συμμετείχαν και ελληνικές αλλά και διεθνείς εταιρείες πληροφορικής, που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θετικές απέναντι στο ελληνικό καινοτόμο στοιχείο.

Φέτος Χρυσοί Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η Mytilineos Energy & Metals και η Intracom Telecom. Χορηγός ήταν η InfοQuest Technologies σε συνεργασία με τη Cisco Partner, ενώ υποστηρικτές ήταν οι ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ, ΣΕΚΕΕ, ΗΕΤΙΑ, η Samsung, η Dell Technologies, η Infoteam Software, η Advanced Integrated Communication Ltd, η Diversity Charter και η Περιφέρεια Αττικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η BEYOND διοργανώνεται από τη ΔΕΘ - HELEXPO, την Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Τουρισμού, και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ». Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v