Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για να «χωρέσει» τις νέες τεχνολογίες

Οικονομικός φορέας θα στηρίξει την Διεύθυνση Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων προκειμένου να προβεί σε όλες τις νομοθετικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις ώστε η χώρα μας να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για να «χωρέσει» τις νέες τεχνολογίες

Τεχνητή Νοημοσύνη, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τεχνολογίες Blockchain, Επαυξημένη/Εικονική Πραγματικότητα αποτελούν μερικές από τις νέες τεχνολογίες που η χώρα μας σταδιακά υιοθετεί αλλάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα σε όλους τους τομείς καθώς και του Δημοσίου. Ωστόσο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από την «χρήση» τους θα πρέπει να γίνουν νομοθετικές και τεχνολογικές αλλαγές για την εναρμόνισή με τις κοινοτικές οδηγίες. 

Την αρτιότερη παρακολούθηση του κανονιστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, καθώς και την εξέταση της ανάγκης λήψης συμπληρωματικών νομοθετικών ή/και κανονιστικών μέτρων θα αναλάβει σύμβουλος που θα βοηθήσει το έργο της Διεύθυνσης Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε στην απευθείας ανάθεση, για το έργο: «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τεχνικά θέματα διακυβέρνησης διαδικτύου και αναδυόμενων τεχνολογιών», χρηματοδοτούμενο από το ειδικό αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ., στον Οικονομικό Φορέα: «ΜΑΛΑΜΑΣ ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ»

Αντικείμενο

Η Διεύθυνση Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων (ΔΤΕΕ) υλοποιεί μία σειρά από δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προώθηση νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων και την εναρμόνιση του εθνικού κανονιστικού πλαισίου των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου, με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο (άρθρο 41 Π.Δ. 40/2020).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή της σε διαδικασίες και πρωτοβουλίες, νομικής και τεχνικής φύσεως, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά, η ΔΤΕΕ έχει αναλάβει τον συντονισμό της Ομάδας Εργασίας για την ομαλή ένταξη της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) στην ελληνική έννομη τάξη, την παρακολούθηση ενός σημαντικού τμήματος της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), ενώ παρακολουθεί συστηματικά τις τεχνολογικές, νομοθετικές, κανονιστικές εξελίξεις στον τομέα του Διαδικτύου.

Επιπλέον, η ΔΤΕΕ χειρίζεται Προγραμματικές Συμβάσεις με ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς με στόχο την αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως, μεταξύ άλλων, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, οι τεχνολογίες Blockchain, Επαυξημένη/Εικονική Πραγματικότητα κ.α.

Ενόψει του αυξημένου όγκου εξειδικευμένων πληροφοριών που καλείται να χειριστεί η ΔΤΕΕ, κρίνεται σκόπιμη συνδρομή εξωτερικού τεχνικού συμβούλου για την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση του διαδικτύου και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα, οι υπό ανάθεση υπηρεσίες περιλαμβάνουν τη συμβουλευτική υποστήριξη σε επίπεδο τεχνικών πτυχών πληροφορικής, δικτύων και δεδομένων, σε ζητήματα που αφορούν:

  • τον συντονισμό, την προτεραιοποίηση και την αξιολόγηση των δράσεων για την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, καθώς και τη σχετική νομοθεσία που θα εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτής,
  • την αξιολόγηση παραδοτέων προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν το Διαδίκτυο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες,
  • τη συνεισφορά στο σχεδιασμό νέων προτάσεων ανάλογων δράσεων από τη ΔΤΕΕ,
  • την υποστήριξη/παρακολούθηση σε τεχνολογικό επίπεδο της προσαρμογής της νομοθεσίας/κανονισμών /κανονιστικών μέτρων της ΕΕ στους παραπάνω τομείς.

 Σκοπιμότητα

Οι εν λόγω υπηρεσίες θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων να επιτύχει τον επιχειρησιακό της στόχο για την αρτιότερη παρακολούθηση του κανονιστικού πλαισίου που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, καθώς και την εξέταση της ανάγκης λήψης συμπληρωματικών νομοθετικών ή/και κανονιστικών μέτρων, αλλά και τον γενικό στόχο της ΓΓΤΤ αναφορικά με τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφαλείας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και των φορέων εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών καθώς και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών.

Συνολική Αξία

Τριάντα επτά χιλιάδες διακόσια ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Η συνολική διάρκεια του έργου εκτιμάται σε οκτώ μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v