Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο ενδιαφέρον από 27 εταιρείες για το εθνικό σύστημα αερίου

Αυξημένη ζήτηση και προτάσεις από 27 εταιρείες έδειξαν τα αποτελέσματα της α' φάσης του market test του ΔΕΣΦΑ. Νοέμβριο η β' φάση των δεσμευτικών προσφορών. Οι επόμενες κινήσεις του Διαχειριστή.

Μεγάλο ενδιαφέρον από 27 εταιρείες για το εθνικό σύστημα αερίου

Εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου από τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, αλλά και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το υπό αναβάθμιση εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου ως βατήρα για τη δραστηριοποίησή τους στις διασυνδεδεμένες αγορές της ευρύτερης γειτονιάς μας και από εκεί στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Μαζί με αυτούς και μεγάλοι εγχώριοι παίκτες.

Στην πρώτη φάση του market test του ΔΕΣΦΑ, που ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου, 27 συνολικά εταιρείες κατέθεσαν μη δεσμευτικές προτάσεις για την κατανομή μελλοντικής αδιάλειπτης δυναμικότητας στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Τα 2/3 από αυτές είναι ξένες εταιρείες από την Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πηγές του Διαχειριστή εξέφρασαν στο Euro2day.gr την ικανοποίησή τους και μιλούν για ενθαρρυντικά αποτελέσματα, για δύο λόγους: πρώτον, γιατί παρέχουν σημαντικά σήματα για το πώς θα κινηθεί στα επόμενα χρόνια η αγορά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή. Και δεύτερον, γιατί δίνεται η δυνατότητα να προβλεφθεί σε επίπεδο συνολικού δικτύου η μελλοντική αύξηση της δυναμικότητας σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου.

Ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε να επεξεργάζεται το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκειμένου να συντάξει Έκθεση Αξιολόγησης της Ζήτησης (Demand Assessment Report) και με βάση αυτή και ένα «καλάθι» έργων (Project Proposals) για όλο το δίκτυο, που θα εξυπηρετεί διαφορετικά σύνολα ή υποσύνολα αιτημάτων, πλήρως κοστολογημένα και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Με άλλα λόγια, ο Διαχειριστής αποκτά τη δυνατότητα, μέσω της εικόνας των μη δεσμευτικών προσφορών, να σχεδιάσει τα αναγκαία έργα τεχνικής αναβάθμισης του ΕΣΦΑ για την κάλυψη των αναγκών πολλών ενδιαφερόμενων χρηστών. Έτσι, διασφαλίζεται επί της ουσίας η επέκταση του ΕΣΦΑ.

Το Demand Assessment Report με τις Προτάσεις Έργων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές Αυγούστου. Θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της πρότασης του ΔΕΣΦΑ για τη β’ φάση του market test που θα αφορά στις δεσμευτικές προσφορές, η οποία θα υποβληθεί μέσα στον Ιούλιο στη ΡΑΑΕΥ προς έγκριση. Η Αρχή θα πρέπει να εγκρίνει και τα Project Proposals.

Στόχος είναι να ανοίξει η διαδικασία για τις δεσμευτικές, πλέον, προσφορές τον ερχόμενο Νοέμβριο, ώστε να περαιωθεί το market test στα τέλη του έτους. Ο ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι η πρώτη φάση δημιουργεί θετικές προοπτικές για ευρεία συμμετοχή και στη δεύτερη φάση.

Ο Διαχειριστής επέλεξε το market test για τον βέλτιστο σχεδιασμό των νέων υποδομών που θα πλαισιώσουν το ΕΣΦΑ, για να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των υφιστάμενων και νέων χρηστών του δικτύου, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακή πύλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v