Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα δικαιωμάτων καλούνται να δώσουν οι εταιρείες στους εργαζόμενους

Προθεσμία δύο μηνών θα έχει η επόμενη κυβέρνηση για να κυρώσει Κοινοτική Οδηγία. Κίνδυνος Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αν δεν συμμορφωθεί. Πώς θα βελτιώσει τις εργασιακές σχέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων.

Λίστα δικαιωμάτων καλούνται να δώσουν οι εταιρείες στους εργαζόμενους

Στην ψήφιση νόμου με τον οποίο θα ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Κοινοτική οδηγία για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας μαζί με το Λουξεμβούργο και την Ισπανία αιτιολογημένη γνώμη.

Το έγγραφο αφορά την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 μέσω της οποίας η Κομισιόν φιλοδοξεί να εφαρμόσει κανόνες που παρέχουν εκτενέστερα και επικαιροποιημένα εργασιακά δικαιώματα και προστασία στα 182 εκατομμύρια εργαζομένους στην Ε.Ε. Με τους νέους κανόνες, οι εργαζόμενοι έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα να αποκτούν πλήρη γνώση για θέματα που αφορούν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται και τον χρόνο εργασίας. Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρες και πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, όπως ο τόπος εργασίας και η αμοιβή. Εκτιμάται, δε, ότι οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο 2 με 3 εκατομμύρια εργαζομένους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης.

Η Επιτροπή απέστειλε από τον Σεπτέμβριο του 2022 προειδοποιητικές επιστολές σε 19 κράτη-μέλη, επειδή δεν ενσωμάτωσαν καθόλου ή δεν ενσωμάτωσαν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Πλέον, αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει εθνικά μέτρα μεταφοράς των νέων ενωσιακών κανόνων στο εθνικό τους δίκαιο, ούτε έχουν κοινοποιήσει σχέδιο νόμου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή τους.

Η προθεσμία είναι δύο μήνες, εντός των οποίων θα πρέπει να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα. Αυτό στην πράξη σημαίνει για τη χώρα μας ότι η νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πρέπει άμεσα να ψηφίσει σχέδιο νόμου, καθώς εάν η Επιτροπή δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να μας παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον η Ελλάδα κυρώσει την οδηγία, θα πρέπει κατά την πρόσληψη αλλά και στην εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης, ο εργοδότης να ενημερώνει σε έγκαιρο χρόνο τον εργαζόμενο για κάθε αλλαγή. Αν ο εργαζόμενος θα μετατεθεί, θα πρέπει να το γνωρίζει ήδη από την πρώτη εβδομάδα της πρόσληψής του και να του ανακοινώνεται γραπτώς. Αν πρόκειται να του αλλάξει το ωράριο, θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς. Αν πρόκειται να απολυθεί, θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς και να φαίνονται αναλυτικά τα νόμιμα δικαιώματά του.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του υβριδικού μοντέλου εργασίας, θα πρέπει ο εργαζόμενος να το γνωρίζει εξαρχής και να έχει ενημερωθεί γι’ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τις άδειες που δικαιούται, για το αν θα λαμβάνει εκτός έδρας, αν θα έχει δοκιμαστική περίοδο και μέχρι πότε θα ισχύει αυτή.

Ακόμη και οι δοκιμαστικές περίοδοι κατά την έναρξη της εργασιακής σχέσης θα πρέπει να είναι πλήρως οριοθετημένες, ενώ ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να παρέχει στον εργαζόμενο δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση, εάν προβλέπεται η σχετική δυνατότητα.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η οδηγία εκτιμάται ότι θα ωφελήσει και τους εργοδότες, μειώνοντας τα διοικητικά εμπόδια και δημιουργώντας ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτών στην Ε.Ε.

Δείτε εδώ την Κοινοτική Οδηγία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v