Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανεκκίνηση σήμερα για τη δίκη της Folli Follie

Μετά από έξι μήνες αρχίζει εκ νέου η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση. Στο σκαμνί 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι άλλοτε μεγαλομέτοχοι της εταιρείας Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Επανεκκίνηση σήμερα για τη δίκη της Folli Follie

Σήμερα ξεκινά, μετά από αναγκαστική αναβολή επτά μηνών, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της Folli Follie, με κατηγορούμενους 13 άτομα, μεταξύ των οποίων οι άλλοτε μεγαλομέτοχοι της εταιρείας Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή, θα εκδικασθεί όπως είναι προγραμματισμένο καθώς ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ειδικές άδειες στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης προκειμένου να εξαιρεθούν από την αποχή διαρκείας από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι της Αθήνας βρίσκονται σε αποχή διαρκείας από τον Απρίλιο του 2022, με αφορμή διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών, όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία, δηλαδή εγκληματική οργάνωση. Οι δικηγόροι ζητούν να υπάρξει τροποποίηση της επίμαχης διάταξης και μάλιστα σε δεδομένη χρονική στιγμή είχε συνταχθεί τροπολογία, η οποία όμως ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή.

Το χρονικό της δίκης

Η δίκη αρχικά είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022 και ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, η έδρα αποφάσισε την αναβολή της για τις 19 Ιουνίου, αποδίδοντας -με μια πρωτοφανή ανακοίνωση- ευθύνες για το «φιάσκο» στους δικηγόρους οι οποίοι πραγματοποιούν, όπως επισημάνθηκε, στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό.

Τότε, οι δικαστές είχαν μάλιστα προειδοποιήσει για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προ των ευθυνών τους τον Δικηγορικό Σύλλογο, επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Λόγω αδυναμίας συνέχισης της δίκης (από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 δεν είχε γίνει καμία συνεδρίαση), οι δικαστές ανέβαλαν την εκδίκαση της υπόθεσης για σήμερα το πρωί.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την απόφαση των δικαστών για αναβολή της δίκης, το Euro2day.gr είχε επικοινωνήσει με την πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που παρίσταντο στην υπόθεση, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής καθώς τα αδικήματα είναι επαναλαμβανόμενα (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018).

Το ίδιο υποστήριζε τότε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, σημειώνοντας μάλιστα ότι «όποτε υπάρχει ζήτημα παραγραφής, προφυλάκισης, λήξης 18μήνου, πάντοτε ο Δικηγορικός Σύλλογος δίνει άδεια στους εμπλεκόμενους δικηγόρους». Μάλιστα, αναφερόμενος στη δίκη της Folli Follie είχε διευκρινίσει ότι οι εμπλεκόμενοι συνήγοροι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα καθώς και ότι ουδείς εξ αυτών είχε ζητήσει ειδική άδεια.

Σε ανακοίνωση μάλιστα που είχε εκδώσει ο ΔΣΑ, διευκρινίζοντας τις θέσεις τους, σημείωνε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η συγκεκριμένη δίκη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και κατ' εξαίρεση και μας προκαλεί κατάπληξη η σχετική αναφορά του δικαστηρίου».

Ωστόσο, πλέον, φαίνεται ότι αμφότερες πλευρές, δικαστές και δικηγόροι, συμφωνούν ότι όντως πλέον υπάρχει πράγματι κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, σε μία υπόθεση που έχει συνταράξει το εγχώριο αλλά και το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι και αφορά βαριές κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα, παραποιημένους ισολογισμούς και οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, καθώς και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v