Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ισχνή η ζήτηση για νέα δάνεια και το 2ο τρίμηνο

Ανακόπηκε μεν η τάση υψηλών αποπληρωμών αλλά μειώθηκε η ζήτηση για δάνεια. Οριακά θετικά ή αρνητικά τα μεγέθη πιστωτικής επέκτασης. Οι προσδοκίες ανάταξης και ο προβληματισμός για τους φετινούς στόχους.

Τράπεζες: Ισχνή η ζήτηση για νέα δάνεια και το 2ο τρίμηνο

Προβληματισμό δημιουργεί στα τραπεζικά επιτελεία η επιμένουσα ισχνή ζήτηση για νέα δάνεια, η οποία θέτει επ’ αμφιβόλω τους στόχους πιστωτικής επέκτασης της φετινής χρονιάς.

Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι συστημικές τράπεζες απέκλιναν αισθητά του ετήσιου στόχου πιστωτικής επέκτασης. Το κύμα υψηλών αποπληρωμών, που χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο, κόπασε μεν, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αλλά η εξέλιξη συνοδεύτηκε από μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια. Έτσι, κλείνουν το εξάμηνο με οριακά θετική ή αρνητική πιστωτική επέκταση, όσον αφορά στην εγχώρια δραστηριότητα.

Ο συνδυασμός αύξησης του κόστους χρήματος, λόγω απότομης ανόδου των Euribor/Libor και αύξησης του ύψους επένδυσης, λόγω πληθωριστικών πιέσεων, εξηγεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τη μειωμένη ζήτηση. Ρόλο έπαιξε και το εκλογικό ορόσημο, αν και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική αλλαγή τάσης.

Οι τραπεζίτες προσδοκούν ότι το τυπικό κλείσιμο της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας, που θα φέρουν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσουν σε ισχυρό 2ο εξάμηνο, οι επιδόσεις του οποίου θα αντισταθμίσουν την υστέρηση του πρώτου μισού της χρονιάς. Είναι, όμως, πιθανόν οι φετινοί στόχοι να «ψαλιδιστούν», προκειμένου να καταστούν εφικτοί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο, οι Eurobank, Alpha, ETE και Πειραιώς εμφάνισαν αθροιστικά αρνητική πιστωτική επέκταση 850 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Το 2022 τα εν Ελλάδι εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων προαναφερόμενων τραπεζών αυξήθηκαν κατά 9,8 δισ. ευρώ (9,6 δισ. χωρίς τη συναλλαγματική επίπτωση).

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για τον παραπάνω κίνδυνο, εκτιμώντας ότι αναμένεται, βραχυπρόθεσμα, σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, είτε μέσω της πρόωρης αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων είτε μέσω της μειωμένης ζήτησης για νέα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v