Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Το πλέγμα των δράσεων που προγραμματίζει το νέο οικονομικό επιτελείο με άξονα τα POS, τις φορολογικές διαδικασίες και το MyData. Στο τραπέζι και αλλαγές στη φορολοταρία.

Στήνεται το πρώτο πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Το παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών βαρών, πέραν των προεκλογικών εξαγγελιών, άνοιξε χθες δια στόματος του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Για να επιβεβαιωθεί στην πράξη όμως, προϋποθέτει, όπως ανέφερε και ο υπουργός, πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας πολλές κυβερνήσεις επικαλέστηκαν, αλλά ελάχιστες κατάφεραν αποφασιστικά «χτυπήματα».

Σε ένα «πηγαδάκι» το οποίο είχε στηθεί χθες στον τρίτο όροφο της οδού Νίκης, ενόψει της τελετής παράδοσης παραλαβής, παριστάμενος θυμήθηκε τη συμμετοχή του Χάρη Θεοχάρη, δέκα και βάλε χρόνια νωρίτερα, σε μια από τις πρώτες επιτροπές για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και Taxis. Αφού το μέτρο πέρασε από σαράντα κύματα, έχει υλοποιηθεί αλλά τώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπως άλλωστε και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται ανάμεσα στις πρώτες του Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Πρώτες σκέψεις για τα επόμενα βήματα πάταξης της φοροδιαφυγής έχουν ήδη μπει στο τραπέζι. Επανεξέταση κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης, απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών, βελτιωτικές κινήσεις στο MyData.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η ριζική αναδιάρθρωση της φορολοταρίας, η οποία μπορεί να προκαλεί εντυπώσεις με τις δημόσιες κληρώσεις έως και 100.000 ευρώ αλλά, πρακτικά, κανένας δεν ζητάει αποδείξεις πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, έχοντας στο μυαλό του «ας ζητήσω απόδειξη μήπως και κερδίσω τη φορολοταρία».

Υπό επανεξέταση τελεί και το κίνητρο εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων από κλάδους με υψηλή ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Το κίνητρο θα «ζυγιστεί» με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά κρίνεται εκ των προτέρων δύσκολο να ζητήσει κάποιος απόδειξη από έναν ελεύθερο επαγγελματία τον Ιανουάριο του 2023, καταβάλλοντας ΦΠΑ 24% και περιμένοντας να πάρει σαφώς μικρότερη έκπτωση στον φόρο του το καλοκαίρι του 2024, με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Αντίθετα, το μέτρο της επιβράβευσης φορολογουμένων που συμβάλλουν στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής κάνοντας χρήση της εφαρμογής Appodixi, το οποίο είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά έμεινε στα χαρτιά, δεν αποκλείεται να πλασαριστεί εκ νέου.

Όποια μέτρα κι αν αποφασίσει να επιστρατεύσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι πως υπάρχει τεράστιο περιθώριο αύξησης των δημόσιων εσόδων. Μόνο από ΦΠΑ η χώρα έχασε, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κομισιόν, 3,2 δισ. ευρώ το 2020, με την οικονομία κλειστή λόγω πανδημίας και τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε τροχιά κατακόρυφης ανόδου.

Αν στο παιχνίδι μπει και η παραοικονομία, τα περιθώρια κατακόρυφης αύξησης των δημόσιων εσόδων αναδεικνύονται μόνο και μόνο από την πρόσφατη τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα: «Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v