Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα κάγκελα οι προμηθευτές ηλεκτρισμού για ΥΚΩ και επιδοτήσεις

Δεν θα αναλάβουμε εμείς το κόστος του ελλείμματος των ΥΚΩ και της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, διαμηνύει ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας. Επιστολή στη νέα ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα κάγκελα οι προμηθευτές ηλεκτρισμού για ΥΚΩ και επιδοτήσεις

Επιβεβαιώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για το πώς προέκυψε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ).

Σε επιστολή που έστειλε χθες στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο ΕΣΠΕΝ αποδίδει το έλλειμμα κυρίως στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσό από τον ΕΛΥΚΩ, ύψους 460 εκατ. ευρώ, πήγε με αποφάσεις του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι καταναλωτές επιδότησαν τον… εαυτό τους, αφού τις ΥΚΩ τις πληρώνουν, θέλουν δεν θέλουν, στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Προσθέτει, όμως, και έναν ακόμη λόγο ο ΕΣΠΕΝ για την αποστράγγιση του ΕΛΥΚΩ. Πάλι με νομοθετική ρύθμιση του Κώστα Σκρέκα, φέτος, τον Μάρτιο, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης απαλλάχθηκαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης, από την υποχρέωση καταβολής ΥΚΩ για διάστημα πέντε μηνών, με αποτέλεσμα ο ΕΛΥΚΩ να στερηθεί και άλλα 65 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το σύνολο των πόρων του ΕΛΥΚΩ που πήγε για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ανέρχεται συνολικά σε 525 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι λόγω του ελλείμματος του λογαριασμού, να μην μπορούν να αποζημιωθούν ηλεκτροπαραγωγοί, με κύρια τη ΔEΗ, για την ηλεκτροδότηση με το ακριβότερο πετρέλαιο ή και μαζούτ των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αλλά και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν ρεύμα με χαμηλότερες τιμές σε ευπαθείς ομάδες και ΝΠΔΔ που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (πολύτεκνες οικογένειες, δικαιούχοι του ΚΟΤ, εκκλησιαστικά ιδρύματα, φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή του αναφέρει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε τους προμηθευτές πως θα λάβουν «απομειωμένο αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού για τον μήνα Απρίλιο, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) έχει καταστεί ελλειμματικός». Συνεπώς, επισημαίνει ο ΕΣΠΕΝ, καλούνται οι προμηθευτές να αναλάβουν με ίδια κεφάλαια όχι μόνο το κόστος χρηματοδότησης των μηνιαίων ελλειμμάτων του ΕΛΥΚΩ, αλλά και της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΣΠΕΝ ζητά την άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΝ, ώστε να υπάρξει, αν κριθεί αναγκαίο, αναπροσαρμογή των χρεώσεων ΥΚΩ, με άλλα λόγια, να αυξηθούν για να καλυφθεί η «τρύπα» του ΕΛΥΚΩ. Επίσης, ζητά την αναπλήρωση του αποθεματικού των ΥΚΩ, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι προμηθευτές τον Απρίλιο και να έχουν και την αναγκαία κάλυψη για το επόμενο διάστημα.

Άλλη μία «καυτή» πατάτα με την οποία θα κληθεί να ασχοληθεί άμεσα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v