Eurostat: Επεσε στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, 5,5% στην ευρωζώνη

Πτωτική η πορεία του τιμάριθμου καθώς με βάση την πρώτη μέτρηση της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής περιορίστηκε στο 2,7% από 4,1%. Μικρή αποκλιμάκωση στην ευρωζώνη. Μεγάλος πονοκέφαλος τα τρόφιμα.

Eurostat: Επεσε στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, 5,5% στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση της Eurostat, υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο, ενώ στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι 6,1% τον Μάιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός καταγράφουν τις υψηλότερες ανατιμήσεις τον Ιούνιο (11,7%, έναντι 12,5% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,5%, σε σύγκριση με 5,8% τον Μάιο), υπηρεσίες (5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο) και ενέργεια (-5,6%, σε σύγκριση με -1,8% τον Μάιο).

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ευρωζώνη είναι ο δομικός πληθωρισμός που μετρήθηκε στο 5,4% έναντι 5,3% το Μάιο. Το γεγονός «οπλίζει», σύμφωνα με αναλυτές της ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, όπως έχει προαναγγείλει. 

Με βάση τη μέτρηση της Eurostat, όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 2,7% έναντι 4,1% τον Μάιο. Για τον συγκεκριμένο μήνα, τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδιναν μέτρηση 2,8% για τον περασμένο μήνα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v