Οι κινήσεις Αδωνι για έλεγχο της παραβατικότητας στην εργασία

Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στις προτεραιότητες του υπ. Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Η συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας και ο κίνδυνος η Ελλάδα να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι κινήσεις Αδωνι για έλεγχο της παραβατικότητας στην εργασία

Μάχη με τη σκληρή καθημερινότητα σε εργασιακό και κυρίως την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας εν μέσω θέρους και εντατικοποίησης της εργασίας λόγω της τουριστικής περιόδου, καλείται να δώσει από την πρώτη κιόλας μέρα υπουργίας του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου, η έμφαση στον υγιή ανταγωνισμό εντός της αγοράς εργασίας καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών, ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αποτελούν αναπόσπαστες και καθημερινές υποχρεώσεις του νέου υπουργικού σχήματος που εγκαταστάθηκε στην οδό Σταδίου 29.

Και μπορεί στο πεδίο του ασφαλιστικού τα πράγματα να έχουν μπει σε μια τροχιά, με τη δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ να έχει περιορίσει την πίεση των πολιτών προς το υπουργείο, όμως στον τομέα των εργασιακών έχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης από κοινού με τον στενό του συνεργάτη, υφυπουργό υπεύθυνο για τα Εργασιακά Βασίλη Σπανάκη αναμένεται να συνεργαστούν στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Γεωργιάδης παρενέβη άμεσα στην υπόθεση του 22χρονου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα προχωρήσει στην έκδοση πορίσματος εντός των επόμενων ωρών, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις στην εργοδοσία.

Όπως διεμήνυσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η τήρηση του νόμου ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων είναι το Άλφα και το Ωμέγα για μας! Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας». Να σημειωθεί ότι ο 22χρονος καταγγέλλει πως αμέσως μετά το ατύχημα που είχε όταν έπεσε πάνω του καυτό λάδι, ο εργοδότης του τον έκρυψε σε χώρο όπου αποθηκεύουν ωμά κρέατα, αφού ήταν ανασφάλιστος. Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην υπόθεση της Ρόδου με τις πλωτές πλατφόρμες και τον νεαρό σερβιτόρο που παρέδιδε τις παραγγελίες σχεδόν κολυμπώντας, καλώντας την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει.

Να σημειωθεί βέβαια ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι πλέον Ανεξάρτητη Αρχή, η συνεργασία όμως με το υπουργείο παραμένει στενή. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εικόνα αυτή δεν είναι εικόνα αξιοπρεπούς εργασίας. Παρεμβαίνοντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δείξει την παραμικρή ανοχή σε παραβίαση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. «Η εντολή είναι η Επιθεώρηση Εργασίας να είναι παντού και να ενταθούν οι έλεγχοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. «Μας ενδιαφέρει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις αλλά, ταυτόχρονα, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων είναι για εμάς ιερό ευαγγέλιο» είπε.

Οι προτεραιότητες

Στις πλέον άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας βέβαια θα είναι η ψήφιση -όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- νομοσχεδίου με το οποίο θα κυρώνεται η κοινοτική οδηγία για «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας, μαζί με το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, αιτιολογημένη γνώμη.

Πρόκειται για την οδηγία (Ε.Ε.) 2019/1152, μέσω της οποίας η Κομισιόν φιλοδοξεί να εφαρμόσει κανόνες που παρέχουν εκτενέστερα και επικαιροποιημένα εργασιακά δικαιώματα και προστασία σε 182 εκατομμύρια εργαζομένους στην Ε.Ε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κύρωση της οδηγίας θα είναι ένα από τα πρώτα σχέδια νόμου που θα κατατεθούν στη Βουλή, εντός των επόμενων ημερών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μεταξύ άλλων, δε, θα προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει σε έγκαιρο χρόνο τον εργαζόμενο, κατά την πρόσληψη αλλά και στην εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης για κάθε αλλαγή των όρων εργασίας. Εάν ο εργαζόμενος πρόκειται να μετατεθεί, θα πρέπει να το γνωρίζει ήδη από την πρώτη εβδομάδα της πρόσληψής του και να του ανακοινώνεται γραπτώς. Αν πρόκειται να αλλαχθεί το ωράριό του, θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς. Αν πρόκειται να απολυθεί, θα πρέπει να του γνωστοποιείται γραπτώς και να φαίνονται αναλυτικά τα νόμιμα δικαιώματά του.

Στον δύσκολο τομέα της εργασίας, ο νέος υπουργός θα πρέπει με το… καλημέρα να υλοποιήσει επίσης ένα εμβληματικό μεν, δύσκολο δε, στην πλήρη εφαρμογή του μέτρο, την ψηφιακή κάρτα εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Άμεσα, θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλες τις ΔΕΚΟ και τη βιομηχανία, με όλες τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά επιχείρηση και κλάδο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής αλλά και της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας. Αμέσως μετά, θα πρέπει να καταστρωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, προκειμένου η ψηφιακή κάρτα να φθάσει σε κάθε ελληνική επιχείρηση.

Σε δεύτερο χρόνο, όχι όμως πολύ μακρινό, θα πρέπει να προωθηθούν ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία διαμόρφωσης του μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό, ενώ διαρκής θα είναι η μάχη με την ανεργία. Ειδικά δε, στο «καυτό» θέμα της «έλλειψης εργαζομένων» και της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και οι κατασκευές, δηλαδή σε κλάδους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ελληνική οικονομία για την επόμενη ημέρα, οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας αναμένονται συνεχείς, καθώς οι ειδικοί -μεταξύ των οποίων και η ΤτΕ- εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον.

Είναι ενδεικτικό πως τα αιτήματα που έφτασαν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό έφτασαν τις 380.000, με το υπουργείο να εγκρίνει τα 168.000 αιτήματα, κυρίως από τον κλάδο των κατασκευών και τον πρωτογενή τομέα.

Χωρίς έγκριση έμειναν αιτήματα για 212.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι ειδικοί δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι εγκρίθηκαν μόλις το 11,5% των αιτημάτων από τους κλάδους καταλύματα και εστίαση, όταν εγκρίθηκε το 55% των αιτημάτων της βιομηχανίας, το 64% των αλιεργατών και το 46% των εργατών γης.

Εκτιμούν πως πρόκειται και για ένα… σήμα του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης -το οποίο προεκλογικά τόνισε πάρα πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- προς τους εργοδότες: Αυξήστε τους μισθούς για να βρείτε εργαζόμενους.

Κι εδώ βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος, το οποίο συνιστά άλλη μια διελκυστίνδα εργοδοτών και εργαζομένων και στη μέση, το υπουργείο Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v