Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοικίες: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης το 2ο τρίμηνο

Θεαματική αύξηση τιμών πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη το β’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos. Σταθερή πρωτιά στις τιμές πώλησης και ενοικίασης για τα Νότια Προάστια της Αθήνας.

Κατοικίες: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης το 2ο τρίμηνο

Νέα «πρωταθλήτρια» όσον αφορά την αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών στο β’ τρίμηνο του 2023 αναδείχθηκε η Θεσσαλονίκη, οδηγώντας την «κούρσα» που ακολουθούν, ωστόσο, σταθερά τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τη στατιστική απεικόνιση των μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης που καταρτίζει η ιστοσελίδα αγγελιών Spitogatos, στο β’ τρίμηνο της χρονιάς οι τιμές πώλησης κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 21,4% (στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ.) έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ αντίστοιχα αύξηση κατά 17% παρουσίασαν οι τιμές ακινήτων στους περιφερειακούς δήμους της συμπρωτεύουσας (στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ.).

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη που καταρτίζει η πλατφόρμα, κατά το ίδιο διάστημα, οι τιμές πώλησης ακινήτων στο κέντρο αυξήθηκαν κατά 11% (στα 1.887 ευρώ ανά τ.μ.), στα Βόρεια προάστια κατά 10,3% (στα 2.846 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ στα Νότια Προάστια κατά 14,7% (στα 3.511 ευρώ ανά τ.μ.), αναδεικνύοντας την περιοχή ως την ακριβότερη της χώρας στο πλαίσιο των αστικών κατοικιών.

Οι τιμές σε Ανατολικά και Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν επίσης κατά 10,6% και κατά 14,3% αντίστοιχα, ενώ σταθερά ανεβαίνουν οι τιμές και στον Πειραιά (+11,1% με μέση τιμή πώλησης στα 1.917 ευρώ ανά τ.μ.).

Τα ενοίκια

Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών αυξήθηκαν περαιτέρω και στο β’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης με 3,85 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 33,33 ανά τ.μ.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα Νότια Προάστια της Αθήνας συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα, με τη μέση τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ. (+6,8% σε σχέση με πέρυσι), ενώ στο αθηναϊκό κέντρο η μέση τιμή αναρριχήθηκε στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5,8%). Στα Βόρεια Προάστια, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 6,7% (στα 10,67 ευρώ ανά τ.μ. ), στα Δυτικά κατά 4,4% (7,63 ευρώ ανά τ.μ.) και στα Ανατολικά κατά 4,6% στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,7% (8,5 ευρώ ανά τ.μ.) ενώ στους περιφερειακούς δήμους κατά 7,7%, στα 6,3 ευρώ ανά τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v