Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Θα ξεπληρώσουμε πρόωρα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Εως τα τέλη του έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα πρόωρη εξόφληση τμήματος των δανείων GLF. «Δέσμευση στους επενδυτές», δηλώνει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποπληθωρούν 5,45 δισ. ευρώ.

Μητσοτάκης: Θα ξεπληρώσουμε πρόωρα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται να αποπληρώσει διετή δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, επισημαίνει το Bloomberg.

«Θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε νωρίτερα, πριν από το τέλος του έτους», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι δέσμευση προς τους επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η Ελλάδα σκοπεύει να ξεπληρώσει δάνεια 5,45 δισ. ευρώ, κίνηση που θα οδηγήσει σε όφελος 40 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά τους τόκους αλλά (κυρίως) θα στείλει μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

Τόνισε ακόμη ότι στόχος του είναι η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα φέτος, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή της μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε και να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Κερδίζοντας ηχηρή πλειοψηφία για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, αναφέρει το δημοσίευμα. ο Μητσοτάκης λαμβάνει εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τιθασεύοντας το χρέος της Ελλάδας που φτάνει τα 356 δισ. ευρώ, το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το ΑΕΠ.

Η πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου Greek Loan Facility θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που παρά λίγο να κοστίσει στη χώρα την αποβολή της από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ως το μόνο μέλος της ευρωζώνης με βαθμολογία σκουπιδιών. Η Moody's και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.

Το Greek Loan Facility αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτου μνημονίου), που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή.

Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν «θραύση» φέτος σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο, γράφει το Bloomberg, καθώς προσδοκία των επενδυτών είναι ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Κατά συνέπεια, το κόστος δανεισμού για τη χώρα έχει μειωθεί σε σχέση με την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Ο Μητσοτάκης έκανε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του τη διαχείριση της οικονομίας, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητα να αποπληρώσει το χρέος της, το 2010, σημειώνει το Bloomberg, κάνοντας αναφορά τόσο στη βελτίωση των ποσοστών ανεργίας όσο και στο ράλι 39% που σημειώνει φέτος ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v